Бизнесът се доверява основно на четири висши училища при подбора на младите кадри, които наема.
Това са Софийският университет “Св. Климент Охридски”, Техническият университет в София, УНСС и Медицинският университет в столицата, съобщи Светла Стоева, председател на Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси. Асоциацията за четвърти път провежда проучване сред представителите на бизнеса за оценката им на университетите. Този път изследването е направено през октомври сред 600 фирми, а резултатите от него бяха представени днес.
Според Стоева обаче е обезпокоителен фактът, че 45 процента от анкетираните заявяват, че младите специалисти са на ниво доста по-ниско от средното в Европейския съюз. 37 на сто смятат, че завършилите са на средното равнище, а 11 процента са отговорили, че младите специалисти са доста добре подготвени.
Най-голямата слабост при младите специалисти е липсата на практика, показва още проучването. Според 12 на сто от анкетираните това е липсата на мотивация, а 15 процентът са мнение, че няма никакви слабости при подготовката и наемането им.
35 процента заявяват, че във фирмите им са наети кадри на СУ “Св. Климент Охридски”, 32 на сто – от УНСС, 29 на сто – от Техническия университет в София и 27 процента – от Икономическия университет във Варна.
60 процента от бизнесмените биха наели икономисти, завършили УНСС, следва Стопанската академия в Свищов – 44 на сто. Юристите са предпочитани, ако са се дипломирали в СУ “Св. Климент Охридски” – 58 на сто от анкетираните са заявили такава позиция.
18 процента от ръководителите на фирми дават стартова заплата за млади специалисти от 900 лв. Това се отнася най – вече за юристи и икономисти, а за медиците и фармацевтите тя е малко над 300 лв.
Според министъра на образованието Даниел Вълчев би трябвало да има стимули за университети, които са предпочитани. Такива трябва да се дават и от държавата, посочи той по време на дискусията по повод резултатите от изследването. Той смята, че своеобразен рейтинг за качествата на висшите училища е и обстоятелството колко незаети места остават, защото това е оценка на обществото.
В други държави няма разминаване между теория и практика, посочи пък министърът на държавната администрация Николай Василев. В западните страни студентите са длъжни по време на ваканцията да работят по специалността, която учат и когато се дипломират те са напълно подготвени. Разминаването между теория и практика е по-скоро източноевропейски проблем, отбеляза Василев.
Камелия Цветанова, БЛИЦ