Последните данни на Националния статистически институт, огласени от Държавната агенция по заетостта за състоянието на безработицата през октомври, сочат, че равнището на безработица е 5.85%, което е с 0.05 пункта по-високо спрямо септември.

 В областите София, Бургас, Стара Загора, Перник, Пловдив, Варна, Русе равнището на безработица е по-ниско от средното за страната. В другите области равнището на безработица е над средното и най-високите му стойности продължават да се отчитат в областите Търговище, Смолян, Шумен, Монтана, Разград и Видин.

В бюрата по труда са заявени 15 560 свободни работни места. Там са регистрирани 216 644 безработни, с 1952 души (0.9%) повече спрямо предходния месец. В сравнение със същия месец на предходната година броят на безработните намалява с 32 732 души или с 13.1%.
През октомври на работа са постъпили 14 108 безработни. От тях започналите работа с посредничеството на бюрата по труда представляват почти 92%.

По програми и мерки за заетост и обучение, реализирани от Агенцията по заетостта, през месец октомври са работили общо 65 446 лица. Обучение за професионална квалификация са започнали 1197 безработни. След завършване на квалификационни курсове на работа са устроени 1016 безработни. В квалификационно обучение са включени 455 работещи. През октомври бюрата по труда са организирали 78 курса за квалификация на безработни и 11 за заети лица.

Според проучване на социологическата агенция "Медиана" между 50 хил. и 80 хил. български емигранти планират да се завърнат в обозримо бъдеще. В момента свободните работни места, обявени от частния сектор, са около 13 000. Освен риска завръщащите се да увеличат безработицата, те едва ли ще задоволят нуждата от кадри, защото бизнесът в момента търси висококвалифицирани служители. Около 1 млн. българи работят зад граница според официални оценки - резултат от десетилетие масова емиграция на образовани и квалифицирани работници. В същото време се назначават виетнамци, защото нашенци не желаят да работят определени професии, както писа Агенция БЛИЦ. Един от пионерите по назначаване на азиатци е ямболско предприятие, което с кастинг във Виетнам си избрало заварчици.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова коментира пред БЛИЦ, че безработицата през 2009 г. може да се повиши максимум до 7%. Сега тя е 5.8%. Председателят на Българска стопанска камара Божидар Данев смята, че през 2009 г. безработицата в страната ще стане 10%, но този процент не е фатален. “Това дори може да бъде един добър санитарен минимум и да подейства отрезвяващо на икономиката ни, защото много голяма част от заетите са в сивия сектор, което значи, че реалната безработица може и да не е толкова висока”, заяви за БЛИЦ Данев. По думите му безработицата расте и от желанието да се получават високи заплати, но да няма производителност на труда, която да отговаря на тях.

Зам.-министърът по труда и социалната политика Димитър Димитров каза за Агенция БЛИЦ, че от кризата ще бъдат засегнати най-много неквалифицираните и затова държавата в лицето на Министерството на труда и социалната политика готви мерки, които са в интерес на работодатели, работници и синдикати. По думите на зам.-министъра правителството цели да овладее безработицата за 2009 г. до 7 на сто.

По отношение на виетнамците имаше проблем, когато имаше глад за работна ръка преди кризата. “Тогава в продължение на три години искахме от правителството да внесе работници от Виетнам, но съществуваха законови ограничения и правителството нищо не направи”, коментира шефът на БСК. Той смята и, че не могат всички от Испания, както се твърди, да се върнат. По думите му ще се върнат може би 10 или 15 на сто, примерно десет хиляди, но това не е голям процент. Бизнесът все още не е готов да поеме такъв човешки ресурс.

Според председателя на КНСБ Желязко Христов балансът между труд и капитал не се осъществява. Прогнозите у нас по отношение на възможната безработица от икономическите последствия върху индустрията са доста противоположни и нереалистични, според него. По думите му всеки хвърля в публичното пространство цифри, които не става ясно от къде идват и не са на основата на някакъв реален отчет или сметка. “Ние продължаваме да правим това, което направихме по отношение на външните пазари на труда, когато например Агенцията по заетостта обявява свободни места на европазарите, но само до там стига и после никой не се интересува, дали тези хора, които са отишли там имат сключени договори, никой не знае кой какво върши и т.н.”, коментира за БЛИЦ Христов. Трябва много бърза и подробна система кое как се развива у нас – самото движение на работна сила по професии и по браншови сектори, за да знаем къде да помогнем.
Според лидера на КНСБ никак не е лесно изграждането на техници и професионални работници. Всички станахме свидетели, че загубеното време в работния персонал, особено в областта на квалификацията, доведе до доста тежки последици. Затова е нужен диалог между синдикати, работодатели и министерства и готови аналитични разчети, които да кажат какво ще се случва оттук насетне, кои са най-рисковите сектори и какви прогнози ще се направят по отношение на устойчивостта им. “Ако ще говорим за развитието на работната сила у нас, не можем да го правим с лозунги и с писане на стратегии, трябва да се сложат реално реалните възможни последствия, които да са ако трябва бранш по бранш и дори по предприятия”, бе категоричен Желязко Христов.

Според Божидар Данев трябва да има специални мерки за преквалификация на строителните работници, които ще бъдат най-масово освободени в следствие на финансовата криза. Съкратените работници, по думите му, биха могли да се насочат в сектора на строителството на инфраструктурни обекти, работниците от торовите заводи биха могли да отидат в други химически заводи. Данев беше категоричен, че съкратените по всички законови изисквания ще си получат парите. Тези, които са в сивия сектор, никакви пари няма да видят обаче. В случай, че не стигат парите на хората, Данев изказа предложение да се върнат на село, тъй като там разходите са почти никакви и всеки може да се изхранва със собствена продукция. "Какво да направим, когато икономиката ни не работи", попита той.

Желязко Христов даде пример, че преди време фабриките на Булгартабак в Пловдив и Стара Загора направиха цял социален пакет, вързан с обезщетения, които дадоха възможност на човек да се адаптира и ако се наложи да си сменя професията то това да може да стане. “Но сега разбираме, че Булгартабак Стара Загора ще стартира с много по-малък обем на производство на цигари след затварянето на двете фабрики”, каза той.

Мерки

“В момент на криза всички трябва да разберат нашия призив да работят легално”, заяви Димитров. По думите му в рамките на българското законодателство МТСП ще направи всичко възможно да обезщети хората, които ще изгубят работата си. Той напомни, че тези, които са в сивия сектор и не са на трудови договори, няма как да получат каквото и да е обезщетение. Освен обезщетенията Министерството готви и програми за преквалификация на работниците. Това може да стане само с желание и мотивация на отделния човек, смята Димитров.

“Никой от нас не е застрахован, че завършвайки едно образование и работейки една професия, то те ще са за цял живот, ние трябва постоянно да се адаптираме, ученето и професионалната квалификация са за целия живот. Не казвам, че работникът трябва да учи наново, а да се възползва от тези условия, които държавата предлага”, коментира той.

Държавата предлага в случая финансова издръжка за преквалификация по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, като в зависимост от вида на обучението на човек се полагат до 950 лв.

В момента МТСП е в процес на подготовка на националния план за действие по заетостта за 2009 г., където има мерки както за обучение и квалификация на заетите и безработните, така и по отношение на програми за субсидиране на заетост. Разработва се и една специална програма, която е насочена към хора, които евентуално ще останат без работа. Вече има стартирали процедури по Оперативната програма “Човешки ресурси” към социалното министерство. По думите на Димитров тече и процедура за финансова подкрепа на проекти на работодатели за обучение и квалификация на заети лица. Това било в интерес на конкурентоспособността на отделните фирми, от което зависи и тяхното оцеляване, коментира той. До края на ноември министерството ще стартира две нови схеми за обучение и квалификация на млади безработни до 29 години за над 20 млн. лв. Има още една схема за хора, които са в края на трудовия си път – над 55 години. Най-вероятно в началото на следващата година ще отворим самостоятелна схема по ОП “Развитие на човешките ресурси”, за да започнем самостоятелна подкрепа и самостоятелна стопанска дейност. И всички тези неща са само по първите два приоритета на ОПРЧР, похвали се зам.-министърът. “Практически, ако разбираме да правим от строител колбасар и от миньор компютърен специалист не е най-добрата перспектива, не би било да се “менкаме” и да не се лутаме от една професия в друга”, смята Христов. Необходима е единствено квалификация по сектори, заключава той.

Десислава Вангелова, БЛИЦ