Акциите в световен мащаб бележат ръст днес, след като министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че преговорите с Китай ще бъдат възобновени следващия месец, но оставащите опасения около забавящия се ръст на световната икономика се отразиха като цяло на апетита към по-рискови активи.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.06%, подкрепен от повишението с 0.4% на акциите в Китай, докато японският Nikkei добави 0.20%, след като вчера пазарите в страната бяха затворени заради празник.

Фючърсите на щатския индекс S&P500 нараснаха с 0.39%, подпомогнати от коментарите от страна на Мнучин, че преговорите между САЩ и Китай ще продължат следващата седмица. Той впоследствие поясни, че преговорите ще се състоят след две седмици.

“Изказването помогна леко на пазарните нагласи, но пазарите все още не са толкова оптимистично настроени,” заяви пред Ройтерс Масахиро Ичикава, старши анализатор в Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

“Изглежда, че зад кулисите се случват много неща,” каза той, визирайки необичайния разговор, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп постави под въпрос решението на своите преговарящи да помолят китайските си колеги да отложат планираното пътуване до щатски селскостопански райони.

Тази отмяна беше приета от пазарите като знак, че нещо не е наред в отношенията между САЩ и Китай и помогна за поевтиняването на акциите в петък.

Спорът между двете най-големи икономики продължава вече повече от година, като притеснява инвеститорите и оказва ефект върху ръста на световната икономика.

Опасенията относно забавянето на икономиката остават водещи за финансовите пазари, след като слабите данни за бизнес активността в еврозоната засилиха страховете от рецесия и създадоха предпоставки за допълнителни стимули.

Еврото се колебаеше при нивото от 1.0991 спрямо долара, падайки под ключовата подкрепа около 1.10 и се търгуваше недалече от 28-месечното дъно от 1.0926 долара, докоснато по-рано през месеца.

Британският паунд също се понижи до 1.2435, след като достигна до двумесечен връх от 1.2582 в петък в очакване на решението на Върховния съд относно това дали премиерът Борис Джонсън е подвел кралица Елизабет относно причините си за спиране на работата на парламента по-рано през месеца.

Върховният съд обяви, че ще се произнесе по-късно днес.

Фалитът на британския туроператор Thomas Cook също постави паунда под известно напрежение.

Йената се разменяше на ниво от 107.57 спрямо долара, след като вчера достигна до двуседмичен връх от 107.32.

Лихвите по щатските държавни ценни книжа продължиха да падат, като доходността по 10-годишните облигации се понижи до 1.716%.

Цените на петрола отчетоха лек спад, но все още получават подкрепа от опасенията относно това дали Саудитска Арабия ще може да възстанови пълното си производство, както обеща след нападението от 14 септември срещу производствените й мощности.

Фючърсите на петрола от сорта брент паднаха с 0.42%, до 64.50 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол изгубиха 0.34%, до 58.44 долара за барел.