Излизането на малките фирми на свободния пазар на електроенергия ще доведе до поскъпване на стоки и услуги. Това предупреди депутатът от БСП Таско Ерменков на заседание на енергийната комисия в парламента, на която, както БЛИЦ вече съобщи, бяха приети на първо четене промени в Закона за енергетиката.

Те предвиждат от 1 октомври малки фирми като фризьорски салони, пекарни, кафенета, училища, болници, църкви и др. да купуват ток от свободния пазар. Става въпрос за около 300 000 такива потребители, обясни председателят на комисията Валентин Николов, който е един от вносителите на промените.

Според Ерменков в кризата тези потребители ще бъдат благоприятствани на свободния пазар, защото цената на тока сега е ниска. Но какво ще се случи, когато икономиката тръгне и съответно потреблението и цените се повишат, попита той.


Риск има и за най-малките фирми, тъй като те не представляват интерес за доставчиците на електроенергия и ако не си намерят търговец, отиват на доставчик последна инстанция, които не предлагат конкурентни цени, обясни депутатът.

От енергийните дружества предупредиха, че всеки потребител трябва да сключи поне два договора - един с разпределителното дружество и един с доставчик, което означава 600 000 договора. Затова те поискаха да се приемат общи условия, за да не се прави индивидуален договор на всеки клиент.

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова промените са навременни, защото в момента цените на световния пазар на ток са благоприятни.

Тя припомни, че така България ще изпълни европейската директива за пълна либерализация на пазара на електроенергия, която предвижда от 1 януари 2021 г. на регулирания пазар да останат само битовите потребители.

Либерализацията на пазара е и едно от условията страната ни да получи механизъм на капацитет, каквито преговори се водят с екип от Европейската комисия.