От кои храни да си набавим витамин B4
Той е популярен и с названието холин
Витамин В4 е популярен и с названието холин. Особено важен е за здравето на черния дроб и за правилното функциониране на мозъка и нервната система. Химически погледнато, холинът е едновалентен алкохол - полуесенциална жизненоважна субстанция, която може частично да се произвежда от самия организъм, но останалата част трябва да се приема с храната. Името идва от гръцката дума за жлъчка (Cholí), тъй като през 19-и век витаминът е открит за първи път в жлъчката на свинете.
Витаминна съвместимост - как да не сбъркаме?
Холинът се намира в тялото като компонент на така наречените фосфолипиди. Най-известният от тях е лецитинът, наричан още фосфатидилхолин, необходим за изграждането на клетъчната мембрана, който се състои не само от холин, но и от мастни киселини, глицерин и фосфорна киселина. Част е и от липопротеините с много ниска плътност – VLDL, които транспортират мазнините и холестерола от черния дроб до онези части на тялото, където двете вещества са необходими.
Без холин VLDL не могат да се произвеждат и следователно мазнините се натрупват в черния дроб. Холинът е необходим за производството и на ацетилхолин – Ach, най-важният невротрансмитер в човешкия организъм, отговорен за предаване на възбуждането от нервните влакна към мускулите. Това прави възможно да повдигаме ръката или крака си, когато поискаме да го направим. Ацетилхолинът е отговорен и за комуникацията между нервните клетки в мозъка. Холинът контролира дишането и сърдечния ритъм.
От кои храни да си набавим витамин B4 четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.
Последвайте ни
0 Коментара: