Министърът на икономиката Богдан Богданов прогнозира ръст в цените на горивата и евентуален недостиг, ако депутатите прекратят в бързи срокове дерогацията за руския петрол. Народните представители взеха решение да го внасяме още 1 година, а използването му да се намалява поетапно.

Разчетите на министерството показват, че именно година е нужна, за да може рафинерията край Бургас да започне да работи с друг петрол.

„Срокът от 1 година, който се обявява, за мен е твърде голям. Технически би трябвало за 3-4 месеца рафинерията да може да пренастрои колоните за преработка на друг петрол. Има поне още няколко производители на петрол, които отговарят на характеристиките” , заяви Венцислав Пенгезов, собственик на бензиностанция.

Риск от опашки по бензиностанциите имаше с обявения до вчера срок от 1 месец за пренастройване на рафинерията, според Пенгезов. „При положение, че по закон трябва да се съхраняват запаси за 3 месеца, пак казвам риска е много малък”.

„Прогнозирането на цените на петрола е доста трудно. Според мен няма да има осезаемо движение нагоре или надолу. Забраната за износ на готови продукти от Русия вече се отрази в цените и засега няма фактори, които да влияят за повишение”, добави той.

За да се задържат цените трайно над 3 лв. за литър, петрола трябва да остане дълго време над 100 долара, уточни Пенгезов. „

За мен по-интересният въпрос е за политическите решения, които се взимат.

Наблюдавам доста странен дебат. Първо дерогацията беше защитена от правителството на "Продължаваме промяната" пред ЕК, което не е лесно. След това започна да се говори как тази дерогация ще се отнеме. А от вчера новината е, че няма да се отнеме. Възниква въпроса за компетентността на хората, които правят анализи и взимат решения”, каза още собственикът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук