МФ влезе с един бюджет, в който противоепидемичните мерки бяха разчетени до края на май. Благодарение на разума на 46-тото НС се постигна актуализация. Уверяваме, че средствата са налични. Няма да се правят импровизации, за да бъдат търсени от пера.

Те са разчетени така, както парламентът е решил. Това заяви финансовият министър Асен Василев на брифинг, посветен на отчет на свършеното от служебния кабинет.

„Другото, което направихме, беше да фокусираме контролът върху фирмите, които имат големи обществени поръчки. Тази промяна на контрола донесе два ефекта. Първо, започнаха да се събират повече пари в хазната, а хората започнаха работят по-спокойно.

Във второто тримесечие отчетохме ръст от над 30%. Това не е заслуга на МФ или на правителството, а на гражданите, които са си внесли данъците в хазната. Ние имаме възможност да заделим пари за пенсионерите, бизнеса, културата без това да натоварва страната с допълнителен дълг и бюджетен дефицит. Ние сме в безпрецедентна ситуация: хем вълка е сит, хем агнето цяло“, поясни финансовият министър.

Той съобщи, че е продължило грантовото финансиране, а благодарение на структурното финансиране се наблюдава подобрена среда. По думите му има структурно повишаване на определени отрасли. Василев припомни проблемите с ин хаус поръчките „Постепенно започнахме да включваме контролните механизми на държавата“.