Преди една седмица списанието Global Finance наредило упpaвитeля нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa Димитъp Paдeв cpeд нaй-дoбpитe pъĸoвoдитeли нa цeнтpaлни бaнĸи в cвeтa зa 2021 гoдинa.

Критерият бил ĸoнтpoл нa инфлaциятa, пocтигaнe нa цeлeви pacтeж, cтaбилнocт нa нaциoнaлнaтa вaлyтa и лиxвeнa пoлитиĸa. На Радев присъдили рейтинг „А“, тоест един вид „банкер на банкерите“. Същият рейтинг имали шeфът нa Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa и управителите нa Цeнтpaлнaтa бaнĸa нa Pycия и на Чexия, а собственикът на Global Finance г-н Ярапуто казал по този повод, че класацията показвала кои лидери на банки имали успешна финансова политика.

Глобално мистър Ярапуто може и да е прав, но по делата на един човек трябва да се съди не само глобално, ами и конкретно. Защото БНБ не е просто една от многото банки в България, това е Централната банка, която е призвана по закон да се грижи за стабилността на банковия сектор, да провежда политика в съответствие с изискванията на закона и на Европейския съюз, да съдейства за функционирането на платежните системи, както и съвсем не на последно място, да защитава интересите на вложителите. Така поне пише в Закона за БНБ, който Димитър Радев със сигурност е чел.

Чели са го навярно и набутаните в „черния списък“ на служебния кабинет десетки българи - физически лица, които по преценка на незаконно създадената „работна група“ бяха нарочени за „свързани“ и „асоциирани“ със санкционираните от САЩ по „Магнитски“.

И като са го прочели, са разчитали, че като европейски граждани, имат някакви права по този закон, включително да имат банкови сметки и така да са част от платежната система и въобще от обществото, в което живеят. Излиза обаче, че са живели с илюзия. „Вината“ на тези хора е единствено, че са били управители и директори на фирми, че са полагали труд като всеки друг българин.

Права тези хора сега нямат, защото собствената им държава, в лицето на някакво временно правителство - което не е избрано, а е назначено, си е позволило да ги нарочи. Без съд, без присъда, без и капчица твърдение за някаква тяхна „вина“. Просто така, нарочени са, защото някой го е решил, без никакви критерии и без никакво основание. Чудовищността на ситуацията и прецедента, който създадоха „харвардските“ възпитаници Асен Василев и Кирил Петков, културиста Румен Спецов и Бойко Рашков, вече изправи на нокти Европа и действията им със сигурност няма да останат без последици.

Лошото е обаче, че „банкерът на банкерите“, гуверньорът с рейтинг „А“, заигра по тяхната свирка, вместо да прояви твърдост и да спази закона. На 11 юни Радев реши допълнително да стресира банките, за да няма съмнение какво трябва да направят спрямо нарочените. А именно – да им закрият банковите сметки, да ги лишат от дебитни и кредитни карти и така да ги обрекат на „гражданска смърт“.

Защото в 21 век без банкова сметка човек е нищо – не може да си получи заплатата (как да я получи, като банковите сметки на фирмата в която работи също за блокирани незаконно), не може да си плати осигуровките и данъците, не може дори да има ток, вода и кабелна телевизия. Така само за един ден хората се оказаха изхвърлени от системата, въпреки че законът ги защитава.

Обяснението на търговските банки, когато тези хора почукаха на затворените им врати и попитаха защо им закриват сметките и защо ги лишават от парите им, е просто - „ами така казаха от БНБ“ или „така преценихме“. И толкова.

Вървете да се жалите в съда или където решите. Да, хората жалиха и в съда и съдът вече многократно каза – списъците не могат да се изпълняват, докато се обжалват. Но за служебния кабинет и за Димитър Радев и това няма никакво значение – нито министрите промениха решението си, нито от БНБ указаха на банките да спрат с произвола, който умишлено им беше разрешен. И така вече трети месец набутаните в „черния списък“ слушат лъжите на Радев, че проблем нямало, слушат и мълчанието на политиците.

В цялата ситуация единствено кръгът „Капитал“ на Иво Прокопиев потрива доволно ръце, защото доказа на всички, че щом се заеме с нещо и има властта да го прокара, то законите не важат. И каквото кажат неговите проксита – било министри, било управител на БНБ, това е. Ако решат хората да имат банкови сметки, ще имат. Но ако решат друго, ще бъде друго. В тях е хляба и ножа. И не ги интересува нито правото, нито съдът, нито нищо.
Както се казва – заслужен рейтинг „А“ за всички по веригата.

А на хората от „черния списък“ им остава само да си припомнят стария виц - „Ако имаш пистолет, можеш да обереш банка. Но ако имаш банка (в случая БНБ), то можеш да обереш всички...“.