„Конфликтът в Украйна ще повлияе на цените на горивата. Така или иначе през последните месеци те се покачиха осезаемо. Като съпътстващ фактор войната в Украйна влияе също към покачване цената на горивата, като се покачват и суровините, които се влагат в горивата“.

Toва каза Георги Тенев от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи в ефира на bTV.

„Наред с това обаче имаме и заложени години назад мини, така да ги наречем в нормативната уредба в България, така че секторът по принцип е изправен на ръба на своето оцеляване, особено що се отнася до по малките търговци и предприемачи“, коментира Тенев.

Тих ужас на бензиностанциите в България, шофьорите кълнат на майка

„Видяхме, че днес имаше едно успокояване на международните пазари. Цената на котировките падна малко надолу, даже не малко, може би над 50% имаше спад спрямо вчерашния рязък скок, така че самостоятелните механизми на пазара оказват своето влияние, но пък у нас регулаторната политика ограничава свободната икономическа инициатива, свободния внос и така нататък“, каза Тенев.

„Санкциите към Русия ще се отразят на тези цени. Виждате, ограничава се движението на стоки и вноса от Русия, говори се за ограничаване възможности за разплащане с Руската федерация и нейни представители, включително икономически субекти, доколкото продължителността на този военен конфликт, ще има значение за формирането на цените“, смята Тенев.

Според него „при всички положения, колкото повече време трае конфликтът, толкова по-негативно това ще се отрази както на веригата на доставки, така и на международните котировки. А така и на цените на националния пазар, тъй като почва да се създава и лека паника в потреблението“.

„Наблюдаваме презапасяване в настоящия етап. Можем да кажем, че и бензиностанциите са с пълни хранилища, както и големите петролни бази, тоест в рамките на около 60-90 дни не би следвало да имаме недостиг на горива“, обясни Тенев.