Атлантическият клуб в България изпрати на тържествена церемония посланика на САЩ Ерик Рубин, чийто мандат изтича.

По покана на президента на Атлантическия клуб д-р Соломон Паси, в партньорство с "Локхийд Мартин" (американската оръжейна компания, която произвежда изтребителите - б.р.) и лидери в българо-американския бизнес - няколкостотин българи от всички краища на България, представляващи правителство, парламент, бизнес, НПО, медии, военни, академични и културни среди, и дипломатическия корпус почетоха Ерик Рубин и съпругата му Никол Симънс на градинско парти за довиждане в резиденция "Лозенец" на Министерството на отбраната.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов поздрави посланика за последователните му усилия, благодарение на които "много български компании са установили и развили контакти с американски партньори", се казва в официалното съобщение на Атлантическия клуб, откъдето разпространиха и снимки.

На изпращането присъстваха още председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова, министърът на туризма Николина Ангелкова и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Преди дни президентът Румен Радев връчи на американския дипломат най-високото държавно отличие - орден "Стара планина"-първа степен, за "неговия безспорен принос и всеотдайна работа в развитието на двустранните отношения".
"Ерик Рубин е достъпен посланик, който усеща пулса на българското общество", каза Радев и изтъкна, че той внесъл и "нов импулс с особен акцент на модернизацията на българските въоръжени сили".

Държавният глава даде за пример "разширяване на обхвата на интензивността на на двустранните учения и тренировки" и "укрепената връзка" в борбата с тероризма.
Миналата седмица беше съобщено, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще предложи за нов посланик в София Херо Мустафа, която в момента е зам.-ръководител на американската дипломатическа мисия в Португалия.