Има аварийна ситуация в „Кремиковци", съобщи Спас Христов, директор „Безопасност" в комбината. Вчера не са пристигнали обещаните от една от фирмите-кандидатки за оператор на предприятието въглища и с това се блокира работата в следващите дни.
В момента се подготвя създаването на щаб за действие, каза Христов. Той обясни, че сериозна опасност за работещите в комбината не съществува, но спирането на доставките създава напрежение. Количествата суровини и подаваният газ са крайно недостатъчни, за да продължи нормално производството.
Положението в „Кремиковци” е крайно тежко, аварийно, каза в предаването „Кой говори” по Дарик радио Васил Яначков, председател на федерация „Металици” към КНСБ. Причината за това е, че доставката на въглища и суровини е прекратена едностранно от “Ворксла Стийл”, фирмата, която има договор за ишлеме в „Кремиковци”.
Договорът продължава да действа съгласно клаузите, както е подписан, но едностранното прекратяване поставя в крайно тежка аварийна ситуация комбината, обясни Яначков. Най-опасно и най-тежко е положението в коксохимическо производство. Това, което прави ръководството на „Кремиковци” с ръководствата на заводите и работниците, е вземане на изключителни мерки за аварийни спирания на металургичните агрегати, което ще доведе до много тежки щети. Това, което се случва в „Кремиковци” е безпрецедентно и носи знака на престъпление. /БЛИЦ