Таксите за превод на пари на гише в банката удариха нов рекорд. Тази проста наглед операция струва между 5 и 10 лева, пише "Марица".

 Тарифите за операции на каса скачат непрекъснато и ще растат и за в бъдеще. Кратка справка в съобщенията на банките показва, че най-солено излизат именно най-масово използваните услуги – теглене на суми на каса, нареждане на превод и т.н. 

За сметка на това преводите през онлайн или мобилното банкиране все още са в пъти по-евтини – между 0.80 лв. и 1.20 лв. Ето защо много хора инсталираха „банка в телефона си“ или ползват домашния компютър за целта. 

Финансовият пътеводител „Моите пари“ направи класация на най-ниските такси за вътрешнобанкови преводи, наредени от интернет или мобилно банкиране. Ето справката, която може да послужи като ориентир колко струва операцията: 

Както е видно от таблицата, която е извадка от тарифите на банките за физически лица, вътрешнобанковите преводи между отделни сметки на един и същ клиент са без такса. При превод в същата банка, иницииран през Интернет банкирането, между сметки на различни клиенти, таксата средно е 0.50 лв. 

 

Ето още една справка, която пък се отнася за преводите между сметки в различни банки. Най-ниските такси според изследването на "Моите пари" са:

По всичко личи, че клиентите все повече използват алтернативните канали за извършване на стандартни банкови операции, като самите банки отчитат ръст между 50% и 70% в разплащанията, извършени през дигиталните канали.