ББР е готова да плати 100 000 евро на адвокат, ако делото за несъстоятелност на опратора "Булсатком" приключи успешно, въпреки че банката е акционер в дружеството.

Това става ясно от договор, подписан от втория изпълнителен директор на ББР Цанко Арабаджиев, сключен с известно столично адвокатско дружество.

Като страни по него са посочени освен банката и "Орбит инвестмънт холдинг", ЕБВР и люксембурското дружества "Свети Андрюс" Възнаграждението от 100 000 евро е раздалено на две - 50 000 се плащат при решение ан съда за обявяване в несъстоятелност, а втората част от сумата - при прехвърляне на собствеността на "Булсатком".

Според юристи е необичйно решението акционер в дадено дружество да наема адвокат, който да доведе до успешен край дело за несъстоятелността му. Според ББР обаче това бил най-удачният начин да се защитят интересите на банката и финансирането за няколко, което е отпуснала на "Булсатком". Банката е дала на оператора 20 млн. евро.

Делото за несъстоятелнсост е в Административен съд-София и е образувано по искане на компанията "Розенфелд", собственик на медията ТВ+, която се излъчва от оператора.

Претенцията е, че "Булсатком" дължи над 2 млн. лева. Към иска "Розенфелд" се присъединяват "БГ Топ Мюзик ООД" с искане за вземания от 1,414 млн. лв., както и един от бившите акционери в оператора Пламен Генчев, който претендира за 35 млн. лева. През август тази година пък бе обявено, че бизнесменът Спас Русев придобива "Булсатком" чрез дружеството си "Вива корпорейт България".

На практика обаче споразумението с купувача ще се превърне в окончателно след завършване на детайлната документация по транзакцията и след като приключи делото по молба за несъстоятелност на "Булсатком". С решение от края на октомври на управителния съвет на ББР пък се определя такса от 3000 лв. на компании, които ще се рефинансират от друга банка.

Това се налага, тъй като с промени в устава на ББР бе определено, че банката да дава заеми до 5 млн. лв. на една фирма. В решението на управителния съвет е посочено, че таксата ще се събира от "клиенти, които не попадат в таргет групата на ББР, или на които банката е подсказала, че очаква да се рефинансират". Освен това тези клиенти трябва да поемат и всички разходи по заличаване на обезпеченията в ББР.

От държавната банка заявиха, че всъщност таксата за рефинансиране е намалена, защото в договорите за кредити в повечето случаи тя е определена на 5% от стойността на заема. Решението за стойността от 3000 лв. било взета, след като постъпили мобли от клиенти въпросните 5% да отпаднат.