Яйцата, които се произвеждат в България, са достатъчно. Това заяви за Радио Стара Загора в първия ден от Страстната седмица преди Великден председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

Той разкри, че основно у нас се произвеждат кафяви яйца. "Има само една-две фирми, които произвеждат бели яйца. Това е добре да го знаят потребителите, когато избират какви яйца да купят", обясни той.

Според него, голяма е вероятността яйцата, които идват от чужбина, да са с некоректно поставен код за произход. "Това е голямит проблем, с който се борим в последно време", посочи той.

За потребителите е най-важно да гледат деня на снасяна и срок на годност. "Българските яйца винаги са пресни. Ние не задържаме, когато са от производител, избираме най-късия път по веригата", обясни Божанков. 

Божанков коментира и цената, на която яйцата ще бъдат търгувани в навечерието на Великден. Според личното му мнение тя не би трябвало да се увеличава, тъй като суровините по-скоро поевтиняват.

Председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство предупреди, че не всички вносни яйца на българския пазар имат коректно поставена маркировка. Даниел Божанков категорично посочи, че българските яйца винаги са пресни. Според европейското законодателство срокът за годност на едно яйце е близо месец.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук