Братовчеди да не могат да кандидатстват заедно по аграрните програми искат от Държавен фонд "Земеделие". Ако намерим свързаност на лица по европрограмите за подпомагане на земеделците, ще им отхвърлим проектите и ще ги накараме да си върнат субсидиите, в случай че вече са отпуснати. Това заяви Атанас Кънчев, изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" и шеф на изпълнителна агенция САПАРД, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Удължаване с 1 година срока на действие на програмата САПАРД поради невъзможност да бъдат проверени и обработени всички заявления за финансиране, искат още от агенцията. От държавния бюджет ще бъдат отпуснати 200 млн. лева за одобрени проекти по програмата. До средата на ноември се очаква отговор дали ЕК ще възстанови тези средства. През юли и август Брюксел замрази финансиранията по някои мерки от програма САПАРД заради открити нарушения.
Започват да текат проверки на всички проекти, дори и на тези под 50 хиляди лева. При нужда случаите ще бъдат давани на МВР и ДАНС, отбеляза Атанас Кънчев. Той посочи, че бройката на откритите нередности се е увеличила от 100 на 120 за миналия месец. По процеса на регистрация има открити още 7 нарушения.
До края на годината искаме да обработим 90% от всички проекти и да сключим договори с бенефициентите, каза още Кънчев.
До този момент са изплатени общо 30 проекта, 13 от които са по спрените мерки на стойност около милион и половина лева. Общо проектите, които трябва да бъдат изплатени по програма САПАРД ,са 809 със субсидия на обща стойност 307 млн. лева, като 474 от тях са по спрените мерки на обща стойност около 200 млн. лева.
Десислава Вангелова /БЛИЦ