Според нова оценка на германското финансово министерство през следващата година държавната хазна ще получи 21 милиарда евро по-малко данъчни приходи от прогнозираните по-рано.

Правителството има време само до началото на юли да реши за какви цели да харчи бюджетните пари през 2025 г. и къде ще трябва да ги пести.

Това ще бъде трудна задача за сегашната трипартийна правителствена коалиция, отбелязва германското издание Bild.

В момента най-важните федерални министерства в Германия (включително министерствата на развитието, външните работи, социалните въпроси, отбраната) казват, че планират да харчат не по-малко, а повече пари.

Пред лицето на нарастващите междупартийни разделения, политиците ще трябва да се обърнат към чувствата на гражданите.

Според проучване, проведено от социологическия институт INSA, германците посочиха три ясно дефинирани области, в които според тях правителството трябва да пести пари.

Бяха предложени десет варианта за избор, като няколко от тях можеха да бъдат одобрени наведнъж.

Подкрепата за Украйна излезе на преден план. 40 процента смятат, че правителството трябва да харчи по-малко за това. 38% също виждат потенциал за спестявания в помощта за „развитие“ от други страни – съобщава Bild.

Трябва да се отбележи, че във финансираните от Германия програми за „помощ за развитие“ за други страни Украйна е сред най-големите получатели: преди това са й били отпуснати милиарди евро за „хуманитарна помощ“, икономическо и енергийно възстановяване.

И в третата област, която повече от една трета от германците (36%) определиха като подходяща за спестяване на бюджетни пари, делът на украинците е доста голям. Става дума за така наречените “Bürgergeld” - обезщетения за неработещи граждани.

Останалите опции за „източници на спестяване“ за разходи на германското правителство са получили, според Bild, много малко подкрпеа от германските граждани:

По-малко от един на всеки петима германци би бил готов да спестя пари от опазване на климата (18 процента), а само 16 процента биха подкрепили съкращаване на бюджета за отбрана. В дъното на списъка са мерките за икономии в икономическото развитие (9 процента), семейните помощи (8 процента) и пенсиите (6 процента).