Оборудване за прецизно земеделие, променящи тотално представите за фермерство, и биотехнологии, които пазят растенията от стрес и болести, ще демонстрира Международната селскостопанска изложба  „Агра 2018“. Тя ще се проведе от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив.   
Сред новостите е метеорологичната станция „Метеобот Про“. Чрез GPRS мрежа и мобилно приложение тя изпраща данни за дъжд, вятър, температура и влажност, както и 10-дневна прогноза. Информацията отива директно от полето до мобилното устройство на фермера, обясниха от „Проинтегра“. 

 На „Агра“ ще бъде показан софтуер за агробизнес, който помага на стопаните да прилагат модерното прецизно земеделие. Той е разработен от  „Яра България“. Същата фирма ще презентира и сензор за променливо торене според състоянието на растенията, за да не се замърсява почвата с химикали.

 В екотенденцията се вписва и технологията за пречистване на въздуха, представена от „Инч-фриго“. „Био турбо“ премахва етиленов газ, бактерии, спори на плесени, вируси, за да предотврати  заболявания при растенията и преждевременно узряване. Насажденията може да бъдат предпазени и от стрес с биостимулатора „БМ старт“. Той  подобрява метаболизма и усвояването на хранителни вещества от почвата, твърдят от „Ариста Лайф Сайънс България“. Тези способи гарантират  по-добро качеството на суровините за хранителната индустрия. 

 Нов акцент са земеделските ферми на закрито. Технологии и оборудване за оранжерии и халета, последни модели инсталации за сортиране, ремаркета и култиватори са новите изделия на гръцки компании.

 Икономични трактори и  селскостопански инвентар ще бъдат по-широко представени на  „Агра 2018“. Така фермерите ще намерят много решения за улесняване на техния труд. Те ще имат възможност да видят традиционни и нови сортове растения и породи животни, технологии и техника за тяхното отглеждане, разработени от научните институти в Селскостопанската академия. Специалистите ще се запознаят с материали за земеделието и животновъдството, торове и препарати за растителна защита, екологични методи за обработка на земята, услуги и софтуер. Отново ще се състои и специализираното изложение „БиоАгра“.

 Очакват се над 45 000 гости от България и Европа, тъй като по същото време в Панаира се провеждат следните международни изложби: за лозарство и винарство „Винария“, за хранителната индустрия „Фудтех“, „Дибла – идеи и продукти за интериора”, която е част от „Хорека Пловдив”, за пчеларство „Апи България“ и „Вкусове от Италия“. Съчетанието от тези делови форуми се превърна в едно от най-мащабните бизнес събития на Балканите.