Плантации за трюфели създават край Пловдив, районът е на път да се превърне в българската Мека на най-скъпия деликатес в света, пише "Марица".

Черният трюфел, наричан още диамант, заради изключителните му вкусовите качества и космическата цена от 1000 лева за килограм, ще се отглежда в симбиоза с овощни дървета край Брезово и Асеновград.

В Брезово проектът за трюфелите ще се развива в рамките на цялостна програма на общината за иновативни производства и екологично земеделие. Инвестиционно намерение за култивирано отглеждане на "черното злато" има и за района на Горни Воден край Асеновград. Според запознати култивираното отглеждане на трюфели може да замени успешно отглеждането на тютюн, както и печалбата от него в много райони на страната. 

Проектът е на  ДЗЗД „Агромид трюфел“  ЕООД със съдействието на „Интелект консулт плюс“ – ЦМ ЕООД. Той стартира с презентация на начинанието и технологиите пред местната общност в Брезово.

Целта на проекта е да се получат плодни тела на черен трюфел чрез микоризиране на овощни дървета, в случая сливи, и фиданки на леска – лешник.
При естествени условия черният френски трюфел расте предимно на варовикови почви. Той предпочита по-влажно и меко лято. 

Отглеждането на трюфелите в симбиоза с други видове ще повиши и икономическия ефект от съществуващата овощна градина.
Проектът ще се реализира в рамките на две години от 2021 до 2023 г. по Програмата за развитие на селските райони. Той е на стойност 152 081 евро, осигурени по програмата.

Култивирането на трюфели е хит в редица държави в Европа. Трюфелите са едни от най-скъпите гъби в света, а отглеждането и търговията с тях носи печалби от милиони долари по света. 

Икономическата им стойност се дължи на уникалния аромат на гъбата-корен, богатото съдържание на антиоксиданти, микроелементи, белтъци, фибри и други полезни за здравето вещества. 

От древността трюфелите са считани за рядък деликатес.