Бизнесът настоява за спешна среща с министър-председателя Кирил Петков във връзка с високите цени на електроенергията и природния газ и премахване на ограниченията за покриване на разходи за енергоносители.

Ако не се предприемат действия може да затворят водещи предприятия у нас.

Това става ясно от отворено подписано от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, което е съгласувано с другите национално представени работодателски и бизнес организации – БСК, БТПП, КРИП, ССИ.

Кореспонденцията е адресирана и до вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, като от там се посочва, че бизнесът у нас е изправен пред „изключително тежката и рискова ситуация“.

В писмото се посочва, че към този момент няма диалог с изпълнителната власт.

Защо таванът на помощта не работи

Схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75% от разликата между действителната пазарна цена за м. юли т. г. (185,59 лв./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лева, допълват от работодателските организации.

При цена 800 лева например, каквато среднодневна цена вече сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лева, а ще останат ефективно за плащане невъзможните 560 лева за мегаватчас.

Така значителен брой водещи и структуроопределящи предприятия ще ограничат и поетапно спрат работа, се посочва още в отвореното писмо.

Искане за среща

В тази връзка от бизнеса призовават  за организиране на незабавна среща с премиера, на която в спешен порядък да се изясни възникналата крайно опасна за икономиката и социалния мир ситуация.

Работодателските организации искат максимална бързина, концентрация и съгласуваност в действията на държавните институции в незабавен и конструктивен диалог с нас, тъй като вярваме, че само по този начин може да бъдат намерени решения.