Не малка част от бизнеса у нас се обяви срещу намерението за повишаване на максималния осигурителен доход над 3000 лева, колкото е в момента. Разбира се, причината е повечето разходи, които ще понесат фирмите. Първоначално намерението за повишение се отложи.

По думите на финансовия министър Асен Василев обаче, в коалиционното споразумение е заложен ръст, но с колко - предстои да видим. Темата в "Бизнес.БГ" коментира Илия Кръстев, председател на Асоциацията на иновации, бизнес, услуги и технологии.

Така и не стана ясно каква е идеята с вдигането на максималния осигурителен праг. Комуникация нямаше, заяви Кръстев.

Проблемът с това как се структурира комуникацията с такъв тип предложения е много неприятен сигнал към чуждестранните инвеститори и планирането на българските компании, обясни той.

От една страна, ние искаме комуникация, от друга - искаме по-дългосрочно планиране за такъв тип промени и от трета страна - България не е изолирана от глобалната икономика, допълни Кръстев.

Според него, има риск страната ни да изостане по отношение на иновациите в бизнеса.

Аз смятам, че има доста неща, които могат да се подобрят в Плана за възстановяване и устойчивост. В него има по-малко неща, които са свързани с това как развива и запазваме човешкият капитал, заяви Кръстев.