Все повече хора купуват парцели, на които да си построят къща. Като най-често избират терени в близост до големите градове, пише Труд бг.

В началото на пандемията растящият интерес към къщите беше пряк резултат от желанието на хората да имат свое пространство далеч от големите градове.

Търсеха готови къщи, в които могат да се нанесат веднага. Днес все повече хора виждат предимството да имат свой втори дом на село. Но преимуществено значение за новите собственици е къщата да предлага определени удобства, а не толкова да могат да я използват веднага.

“Ставаме свидетели на частично пренасочване на клиентите към възможността да се сдобият с парцел, на който сами да си построят къща. Това е логично развитие на ситуацията, тъй като много от къщите в продажба са в лошо състояние и на практика не отговарят на нуждите на купувачите.

Как да обединим стилно кухнята с дневната

В този сегмент има и нови проекти, но броят им все още не може да достигне нивата на клиентското търсене”, казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти.

Най-активен е пазарът на къщи около Пловдив, където сделките с подобни имоти са 12% от общия обем. В София сделките с къщи запазват дела си от около 4% от началото на пандемията, а във Варна той достига 8%.

Продължава да расте интересът към тристайните жилища. 37% от сделките са за такъв тип имоти, при дял от 34% на тристайните жилища година по-рано. 37% е и делът на сделките с двустайни апартаменти.

Ако преди години апартаментите на цена между 130 хил. и 140 хил. евро са били смятани за среден сегмент, сега за такива минават жилища на цена между 150 хил. и 200 хил. евро. “Има двустайни апартаменти, които струват близо 200 хил. евро и се сключват сделки с тях”, отбеляза Атанасова.

Изключително трудно е да се обособи профил на клиента, казват брокери. Имоти купуват хора от различни възрасти и професии, което прави определянето на една група като по-активна от друга практически невъзможно.

Инвестиционните сделки бележат лек ръст и са около 19% от всички. Съществени изменения не се наблюдават и в мотивите за продажба на имоти. През последните месеци обаче брокерите отчитат известно покачване на хората, които продават поради необходимост от пари.

Традиционно тази група представлява около 12-13% от всички продавачи, но през последните месеци тя вече има дял от 19%. Част от продавачите са купили имота на по-ниски цени и сега се възползват от поскъпването и продават, за да реализират печалба.

А спечелените пари отново влагат в имоти. Друга част от продавачите пък може да насочват парите от продажбата на имота към друга инвестиция, например в частния си бизнес.

Но е възможно част от хората да продават, защото са усетили кризата по-сериозно и имат нужда от пари.

Цените са около 2000 евро за кв. метър 

Югоизточната част на София по-желана за живеене

В кв. “Дианабад” има и бюджетни предложения 

Югоизточната част на София става все по-търсена за живеене, както и тази част от центъра, която граничи с тези квартали. “Има традиция хората да проявяват интерес да живеят в тази дъга, която е близо до планината Витоша”, коментират брокери на имоти.

Освен това тези райони имат добра инфраструктура и добри комуникации, както и достатъчно възможности за задоволяване на ежедневните нужди на хората, които живеят там, с училища и детски градини.

В същото време средата в тази част на столицата е по-нова и модерна. Статистиката показва също така, че през годините в тези квартали предлагането е било по-малко от търсенето.

През последните години това малко се променя с размаха на новото строителство в кварталите “Изгрев” и “Дианабад”, и по-малко в “Изток”.

Цените на двустайните жилища в кв. “Изток” се движат около 1500-2000 евро за кв. м. За тристайните и многостайните жилища са между 1600 евро и 1800 евро за кв. м. Двустайните апартаменти в кв. “Изгрев” са в порядъка на 1400-1800 евро за кв. м.

Тристайните са по 1400-1600 евро за кв. м, а многостайните около 1800-2000 евро за кв. м. В кв. “Дианабад” могат да бъдат намерени и по-бюджетни предложения с цени от 1100-1300 евро за кв. м за двустайни и тристайни жилища и 1250-1400 евро за кв. м за многостайни.

В страните от Европа 

Вложиха 24 млрд. евро в многофамилни жилища

Очакват наемите да растат

Многофамилните жилища в Европа привличат все повече инвестиции, пише в анализ на консултантска компания.

Само в рамките на шест месеца в този сегмент от пазара са вложени 24,1 млрд. евро, или 23% от всички инвестиции в имоти в 12-те страни в Европа, наблюдавани от компанията. Инвеститорите продължават да имат най-голям интерес към офисите, които са привлекли 29,3 млрд. евро, или 28% от всички вложения в имоти.

“Предвид запазващата се привлекателност на многофамилните жилища очакваме да видим нови групи инвеститори да навлизат на пазара, а установените вече инвеститори да търсят нови локации за вложения”, посочват от консултантската компания.

Комбинацията от растящо търсене на имоти под наем и недостатъчното предлагане на жилища тласка нагоре наемите в Европа, смята Ери Мицостергиу, директор на европейските изследвания в консултантската компания.

“От 2015 г. насам средните наеми на многофамилни жилища са нараснали с 4,6% в 27-те града, които анализираме.

Тъй като темпът на предлагане на нови жилища не успява да отговори на търсенето в повечето големи европейски градове, има очаквания, че наемите ще продължат да растат”, допълва тя.