Българите пет пари не дават за скандалите в силовите ведомства, защото са загрижени за оцеляването си през зимата. Това показват последните сондажи на социологическата агенция “Алфа рисърч” които отчитат завишаване на критиките към министрите на икономиката и енергетиката Петър Димитров и на финансите Пламен Орешарски.
В общественото мнение се надига раздразнение от "оптимистично успокоителните изявления" на двамата за инфлацията и цените на стоките, обясняват социолозите. Твърденията на министрите звучат недостоверно, при положение че 83% от хората са ограничили потреблението си, а една трета съобщават, че не успяват да покриват всекидневните си разходи. Много граждани очакват поредното поскъпване на природния газ да повлече раздуване на всички неизбежни сметки в домакинствата. През октомври 57% от анкетираните сочат като най-важно събитие с влияние върху личния им живот поскъпването на синьото гориво.
На второ място по обществена значимост изпъкват опасенията, че ЕК ще ни наложи нови санкции заради продължаващата криза с боклука - 46%. Едва на трето място с 34% интерес е корупционната тема, материализирана в ареста на двамата висши държавни служители – заместник председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Иван Леков и заместник областния управител на София област Мариус Цаков.
Като цяло изпълнителната власт губи доверие сред гражданите – одобрението към правителствените решения е спаднало спрямо септември с 1% до 9%, а неодобрението се е повишило с 2% до 59%. /БЛИЦ