Коронавирусната криза се отрази във всички сфери на бизнеса, но брокерите на недвижими имоти отчитат ръст в търсенето и продажбата на жилища, особено в по-големите градове и в курортните селища в България.

Софиянци се юрнаха да разпродават панелките

Според тях има няколко причини за това, но основното е, че се връща доверието към пазара на недвижими имоти в страната. Има сериозен интерес към обезценените ваканционни имоти, предлагани на пазара предимно от чужденци, които бързат да продават собствеността си тук, и то на цена дори под нейната себестойност.

Причината – затрудненото придвижване в условията на пандемия.

Основните купувачи сега са българи, живеещи в България или чужбина, които инвестират спестяванията си в недвижима собственост, която да отдават под наем, или пък да използват като ваканционно жилище на морето през лятото.

Двойка даде половин милион лева за ремонт

„Пазарът на недвижими имоти не само че не пострада от Covid пандемията, но напротив – разви се доста ускорено. Очаква се и занапред търсенето да е голямо, пазарът – стабилен, ипотечното кредитиране – достъпно, а цените да продължават да растат“, коментира пред Радио София Жана Стойчева, мениджър на imoti.net.

По думите ѝ не може да се говори а „балон“ в сектора, защото интересът към имоти е огромен – дали защото хората искат да инвестират спестяванията си, дали защото предстои влизането на страната ни в еврозоната.

Всичко това се наблюдава не само в София, а навсякъде в България, допълни Стойчева.

Във ваканционните селища преобладаващите купувачи също вече са българите. И не говорим само за черноморските курорти, а и за планинските.

Басейни, в които ще ви се прииска да влезете на секундата

В началото на 2021 г. най-голямо поскъпване се констатира на вторичния пазар. Строителните материали през последните месеци поскъпват със сериозни проценти и това обуславя по-високите цени и при новото строителство, потвърди Жана Стойчева.

Данните на имотния пазар показват, че има завишен интерес към близки до градовете къщи – до София, Пловдив, Велико Търново, Бургас и други.

Повечето купувачите търсят двустайни, тристайни жилища.

В София най-предпочитани са южните квартали, въпреки че някои от тях се презастроиха. В името на по-просторни апартаменти някои са склонни да инвестират и в не толкова привлекателни квартали. Гаражът и паркомястото вече се смятат за задължителни, а не екстра към имота.