Българите изкупиха всички златни монети от една четвърт и една десета тройунция. Освен това заради коронакризата потребителите у нас прибраха огромно количество от възпоменателните монети на БНБ като „Св. св. Константин и Елена”, „Св. Наум”, „Св. Петка”, „Антим I” и други.

Това показва сериозен инвеститорски интерес, коментира директорът на дирекция „Злато и нумизматика” в ПИБ д-р Валентина Григорова-Генчева за „Монитор“.

Пандемията промени драстично доставките на злато. Има забавени поръчки от края на февруари чак до началото на май. Заради коронавируса немалко рафинерии затвориха, включително тези в Швейцария, които осигуряват голяма част от обработеното рафинирано и отсечено под формата на кюлчета злато.

Отказани поръчки обаче няма. Вместо това търсенето е високо и то доведе до липса на кюлчета от 50 и 100 грама, а в даден момент твърде малки количества от кюлчетата от 2 грама. „Всичко се купуваше на вторичния пазар, не пряко от рафинериите, и това доведе до по-високи продажни цени”, обясни Генчева.

По думите й сега има огромен интерес както от частни инвеститори, така и от централни банки като тези на Русия и Турция, и от големи инвестиционни фондове в Европа и САЩ.

По-големите инвеститори продължават да купуват кюлчета от 100 и 50 грама, отделно се прави и допълнителен индивидуален внос за кюлчета от 250 грама, 500 грама и дори 1 кг. През март и април една трета от продажбите на благородни метали се осъществи през сайта за е-търговия.

Ситуацията се нормализира, но пазарите не са в обичайното си състояние. Рафинериите и монетните дворове не могат да се справят със закъснелите доставки. Така договорени за началото на април монети ще получим чак в началото на юли.

Традиционно търсената от българите златна монета от 20 френски франка, известна като Наполеон, все още не може да бъде доставена. Очакванията са до началото на август всички забавени доставки към България да се изпълнят.

За последните седмици златото се продава за около 1750-1760 долара за тройунция. Последно такива високи нива са достигнати през 2011-2012 г., когато цената е била между 1800-1900 долара. „Обикновено се движим на вълни от 10 години.

Единият пик беше 2010-2012 г. Логично е сега да влизаме в нов върхов момент на пазарите за злато, който би трябвало да обхване следващия 2 - 3-годишен период”, обясни тя.

За последните шест месеца цените в евро са скочили с 15 на сто, а за изминалата година - с над 25%. На 9 и 12 март пък се отчитат абсолютни пикове на ежедневни продажби на златото в световен мащаб. На 9 март показателят достига 1 млрд. щатски долара за ден, а на 12 март - 1.5 млрд. долара световна търговия.

Възходът започна още през 2018 г.

Възходът в цената започва още през 2018 г. поради благоприятното развитие на световната икономика. В последните няколко седмици пък се появи разлика между 1680 и 1770 долара за тройунция. Това каза трейдърът Илиян Илиев.

По думите му след такова движение цената обръща посоката си, но няма гаранция, че това ще се случи заради неясната икономическа обстановка.

Дори да има спад, той ще е в рамките на долната граница от 1680 долара. Ако пък цената тръгне нагоре, то едва ли тя ще стигне нива от 1900 долара до края на годината. „40-50 долара разлика в цената е сериозна - трудно е да се предвиди дали ще има продължение на това движение”, смята Илиев.