Златото се запъти към най-високото си ниво от 2012 г. насам, като отбеляза едномесечен връх поради опасенията от втора вълна от коронавирус и нарастващата несигурност в Хонконг, след като Китай обяви подробности за предложения закон за националната сигурност, пише Bloomberg.

Нарасналите случаи в Северна и Южна Америка, както и в Австралия карат инвеститорите да се обръщат наново към златните активи. Предложеният закон за националната сигурност ще позволи на Пекин да отмени правната система на Хонконг, но това вероятно ще доведе до напрежение със САЩ.

с 15% е поскъпнало златото от началото на годината благодарение на стимули за подпомагане на глобалната икономика. Според Goldman Sachs Group метал ще достигне рекордните 2000 долара за тройунция, а JPMorgan заяви, че инвеститорите трябва да се придържат към кюлчета заради ниската реална доходност при немалка част от активите.

"Пазарите са оптимистични, залагайки на силно възстановяване, но единственото нещо, което не може да се игнорира, е икономиките отново да спрат и да има заплаха от втори етап на блокиране", коментира Шон Маклийн, анализатор в Pepperstone.

Спот цената на златото се повишава с 0.54% до 1753.20 долара за тройунция. Металът достигна цена от 1,765.43 долара на 18 май - най-високото ниво от октомври 2012 г.

Други ценни метали също отчитат ръст в цената, като среброто поскъпва с 1.27%, а медта и платината съответно с 0.38% и 0.49%.