България се налага като гурме дестинация. Интересът към подобни турове през последните години нараства. Това обясни експертът в туризма Румен Драганов, съобщава „Стандарт”.
Всяка година поне 55 000 родни туристи и още 7000 гости от чужбина обикалят страната в търсене на преживявания, които включват дегустация на вино. Основно чужденците идват от Великобритания, Германия, скандинавските страни и Русия. От съседните държави, за да се насладят на родните вина и деликатеси, идват македонци, гърци и сърби.
 

Между 350 и 750 евро трябва да платите, за да се насладите на едноседмичен винен тур у нас. Този тип туристи обаче обичат да харчат извън избрания пакет и дават още 110-250 лв. на ден.
 
В страната има 143 изби със зали за дегустация и над 50 шата - малки хотели към винени комплекси. Най-активен за този туризъм е летният сезон, когато популярните дестинации са винарските изби в Поморие и Евксиноград. Във вътрешността на страната винените дестинации са Мелник, Сандански, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Видин, Русе, Търговище, Поморие, Бяла и Ивайловград.
 
Виненият туризъм става популярен при социализма - в края на осемдесетте, когато от Лондон тръгват първите организирани винени турове за България, разказа Драганов. Този вид туризъм се развива след промените в България, когато започват да пристигат и групи, които включват производители и търговци на вина.