Близо половината от всички жилища у нас са обезлюдени, сочат данни на националната статистика. Необитавани към септември 2021 г. са 46 на сто от апартаментите и къщите в страната. Първата причина за това е, че много хора си купуват допълнително имоти с цел инвестиция, съобщи председателят на управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев, пише телеграф бг. 

Причини

По думите на експерта не всички от тези имоти се отдават под наем и затова остават празни. Другата причина за необитаемите жилища е, че има много българи, които работят и живеят в чужбина, но имат намерение да изкарат пенсионните си години в България и затова имат имот у нас.

Други правят инвестиция за децата си, които ще имат нужда от жилище, когато създадат семейство, допълни Ганев.

Не виждам проблем на пазара от тази гледна точка. В момента има по-малко предлагане, отколкото в последната година, изтъкна експертът. И уточни, че търсенето и предлагането са в по-добро съотношение отколкото през 2021-2022 г., когато е имало много жилища, които са се купували с наддаване.

За един имот е имало много хора, но това вече не съществува. Според Ганев тази година ще бъде преходна за пазара, като се очаква не цените на жилищата да се понижават, а да се забавят ръстовете им от 15% до около 10 на сто. 

Строителство

Над една трета от жилищата у нас са построени до 1959 г., а 20,8% - между 1960 г. и 1969 г. В градовете 44,6% от блоковете са построени до 1969 г., а само 5,2% - между 2010 г. и 2021 г.

В селата 62,6% от къщите са били завършени до 1969 г., а само 2,9% са се появили между 2011 г. и 2021 г. Новото строителство кипи най-усилено в София, Благоевград и Варна, а най-голям спад на нови жилища е регистриран в Плевен, Ямбол и Русе.

За последните десет години са построени едва 4419 нови къщи.  В градовете продължава активно да се строи, като има 57 987 нови сгради за десет години.

В селата над половината къщи пустеят, а в градовете празни са около 35 на сто от имотите. За десет години броят на обитаваните сгради в градовете намалява с 18,8%, а в селата - с 19,2 на сто.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук