Единствено България и Словакия отчитат ускорение в икономическия ръст през първото тримесечие на годината, посочва Bloomberg. Икономическият растеж в Централна и Източна Европа се е забавил в началото на годината, тъй като потребителските разходи, стимулирани от по-високите заплати, не са успели да компенсират по-слабото промишлено производство.

Във вторник шест европейски държави представят данните за икономиките си за първото тримесечие на 2018-а.  Сред тях единствено България и Словакия отбелязват ускорен ръст, съобщава Bloomberg.Чехия и Румъния отчитат по-нисък ръст, сравнено с преходното тримесечие. Унгария не отчита промяна в икономическите показатели, а в Словакия има леко ускорение.

България и Румъния ще отчетат ускорение, според допитване на Блумбърг сред икономисти. Цялата група изпреварва икономическия растеж в еврозоната, най-големият търговски партньор в региона, където според предварителните оценки нарастването на БВП е 2,5 процента.

Рекордно ниската безработица и данъчните стимули са засилили потребителските разходи и са допринесли за укрепването на икономическата активност от Балтийско до Черно море. Все пак икономистите смятат, че растежът е достигнал пик, като се очаква паричната и фискалната политика да бъдат затегнати на фона на засилващата се инфлация.

Европейската комисия предвижда забавяне през тази година за всички бивши комунистически държави с изключение България и Словакия.