Експертите са единодушни в мнението си, че водородът трябва да изиграе важна роля за довеждането до нулеви вредни емисии в сектори като производството на стомана, електричество, авиацията и корабоплаването.

Въпреки това, първите няколко проекта, целящи използването на водород за генериране на електричество в Европа, показват, че това няма да е толкова лесно, колкото си го представят неговите поддръжници.

Както пише Bloomberg, дори милиардите долари инвестиции може да не помогнат за разрешаването на проблема. 

Но въпреки всички известни рискове, Европа харчи милиарди за зелен водород.

Това е опасна игра, предупреждават експертите.

Правителствата и компаниите искат чистите горива да играят по-голяма роля в захранването на континента.

Ако нещата обаче се объркат, планетата ще бъде по-зле от преди. 

Мечтата за преобразуване на старата енергийна инфраструктура в такава за изгаряне на водород без вредни емисии се сблъсква не само с финансови пречки, но и с политически и технологични пречки.

Повечето проекти за зелен водород съществуват само на хартия или на уебсайтовете на големите газови компании като Equinor ASA, Shell Plc и Sinopec. 

Водородът се получава лесно като гориво, но е в пъти по-скъп от природния газ и все още никой не е измислил начин как да го транспортира безопасно и евтино на големи разстояния в големи количества до електроцентрала.

Но в Европа рискуват и почти на случаен принцип, безразсъдно харчат милиарди за новото хоби на политиците. 

Зависимите от газ икономики , включително Германия, Холандия, Испания, Италия и Обединеното кралство, са сред най-големите поддръжници на водорода в Европа, като някои планират да го използват за производство на електричество.

Но официална дефиниция за това, какво прави централата готова за работа с водород, все още няма. 

Тази несигурност отваря вратата за зелени измами и манипулации. Освен това електроцентралите дори не изгарят водород в достатъчни количества. 

Съществува и въпросът за рентабилността и достатъчното производство на водород.

Тези проблеми са толкова сложни, че поради трудния им за разрешаване характер някои проекти по света вече са прекратени на етап разработка. 

Така, въпреки всички перспективи на индустрията и обещаващите показатели, реалните резултати се сблъскаха с реалността.

Въпреки това, ЕС се опитва да следва набелязания път, харчейки огромни инвестиции, очаквайки, че упоритостта ще има ефект и ще доведе до решение на известните проблеми.