Германският канлцер Олаф Шолц обяви "края на ерата на изкопаемите горива". „Трябва да благодарим на Норвегия за това, че само за няколко месеца успяхме да станем напълно независими от руската енергетика. Но, разбира се, също така е ясно на всички нас: ерата на изкопаемите горива е към края си. За всички нас това означава промяна на индустриалните процеси“, каза той.

Но по някаква причина Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER) смята, че без руски LNG ЕС ще се изправи пред „енергиен шок“

Докладът на агенцията е цитиран и анализиран подробно от Berliner Zeitung.

Според агенцията ЕС трябва да вземе предвид в плановете си прекратяването на тръбопроводните доставки на газ от Русия до края на годината.

Енергийната система на континента просто не може да толерира едновременно спиране на доставките на LNG. „Намаляването на руския внос на LNG трябва да бъде постепенно“, се казва в доклада на ACER.

След избухването на конфликта в Украйна и ограничаването на доставките по тръбопроводи от Русия делът на LNG, напротив, се увеличи.

През 2023 г. той възлиза на 16% от целия закупен LNG; Русия стана вторият по големина доставчик на втечнен газ в Европа.

Ръстът от предкризисната 2021 г. е 40%. В абсолютни числа Русия е доставила 15,5 милиона тона LNG на ЕС през 2023 г.

„Руският LNG се внася главно от Франция, Испания и Белгия“, продължава Berliner Zeitung, но след това се продава в Германия и други страни от Централна Европа.

Група държави се противопоставят на настоящата схема и настояват за „незабавна пълна забрана на руския втечнен газ“: Швеция, Финландия, Латвия, Естония, Литва.

Германският вестник посочва, че планът за забрана на руския втечнен природен газ, предложен от тези страни, ще бъде разгледан следващата седмица, но „за прилагането на такава мярка е необходимо единодушие сред страните-членки“.

Новият доклад на ACER също предупреждава, че „Украйна повече не иска да доставя руски газ на ЕС от следващата година“.

Това потенциално означава, че ЕС ще изгуби 13,6 милиарда кубически метра газ от Русия, което се равнява на около 4 процента от общото потребление на ЕС.

Междувременно, на фона на бравурните изказвания на Шолц, темпът на индустриалното производство в Германия продължава да пада.

Така през декември 2023 г. показателите са паднали с 1,6% спрямо предходния месец. Тази статистика беше публикувана от Германската федерална статистическа служба на 7 февруари.

Спадът се наблюдава вече седми пореден месец. Темпът на декемврийския спад беше четири пъти по-висок от очаквания - анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха свиване от 0,4%.

Спрямо декември предходната година цифрата през декември е намаляла с 3%. За цялата 2023 г. промишленото производство в Германия е намаляло с 1,5% спрямо 2022 г.

Най-голям спад през декември 2023 г. има химическата промишленост (-7,6% спрямо ноември 2023 г.), енергоемките отрасли (-5,8%) , производство на междинни стоки (-5,2%) и строителство (-3,4%). Общите резултати бяха донякъде изгладени от ръста на автомобилната индустрия (+4%).

За цялата 2023 г. производството е спаднало най-много в енергийния сектор (-15% спрямо 2022 г.), химическата промишленост (-10,6%) и енергоемките отрасли (-10,2%).

В същото време химическата индустрия беше на най-ниското си ниво от 1995 г. Германската автомобилна индустрия, напротив, отбеляза ръст през 2023 г. (+11,5%).