След въвеждането на пределни цени за руския петрол от западните страни, трансбордирането на суровини тип Urals по море достигна рекордни нива. Според резултатите от първия месец на 2023 г. тази цифра може да се доближи до 14 милиона барела, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от проследяването на танкери.

Русия доставя рекордни обеми от своя водещ петрол Urals в морето, докато Москва се бори да покрие транспортните разходи, които скочиха след европейските санкции. Този месец и миналата година общо 19 милиона барела суров петрол вероятно ще бъдат транспортирани по море. Само януарската цифра вероятно ще постави рекорд от 14 милиона барела.

Прехвърлянето на петрола Urals от един кораб на друг трябва да помогне на Москва да намали разходите за застраховане на транспортираните суровини. Съгласно механизма за таван на цените, корабите имат право да използват стандартна застраховка, ако стоките на борда се продават на цена не повече от 60 долара за барел.

За да заобиколи тези санкции, Русия използва испанския град на северното крайбрежие на Африка - Сеута, както и селището в Южна Гърция - Каламата, се казва в статията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук