Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Германия да премине решително към възобновяеми енергийни източници - в името на климата и за да ограничи приходите на Москва, предадоха ДПА и БТА.

"В никакъв случай не може да има връщане към зависимостта от руските изкопаеми горива", заяви Фон дер Лайен днес на събитие на дясноцентристките християндемократи (ХДС) в Германия. "Това е задача за цяло поколение, която трябва да овладеем", добави тя.

Фон дер Лайен, която членува в ХДС, се изказа на събрание на партията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, индустриален регион, в която се намират Кьолн, Дюселдорф и Дортмунд. Тя заяви, че западната германска провинция има всички предпоставки да излезе по-силна от трансформацията към чисти технологии.

Хърватският президент: Ние не сме във война с Русия, успех на Германия и САЩ, но...

Но борбата с изменението на климата не трябва да се води за сметка на икономиката, посочи Фон дер Лайен. Тя заяви, че руският президент Владимир Путин "си мисли, че може да ни изнудва със зависимостта ни от петрола, въглищата и газа от Русия", но че Германия бързо е намерила други източници.

Председателката на Европейската комисия също така заяви, че Украйна се ползва с безусловна подкрепа от страните на ЕС и че страната трябва да надделее срещу руските атаки, за да защити европейските ценности.

"Заставаме на страната на Украйна без никакви "ако" и "но", каза Фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс. Украйна "се бори за нашите общи ценности, тя се бори за спазването на международното право и за принципите на демокрацията и затова Украйна трябва да спечели тази война", добави тя.

Фон дер Лайен и нейните колеги от ЕК се подготвят за среща на върха ЕС-Украйна на 3 февруари.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук