„БМФ Порт Бургас” изгради и пусна в експлоатация нова логистична база, която ще получава, съхранява и претоварва оборудване за бързото и мащабно разработване на петролните полета в Казахстан, пише "Флагман".

Южна претоварна база е изградена по договор с белгийската компания "SARENS" N.V., която операторът на нефтеното находище TengizChevrOil /ТСО/ е избрал за основен доставчик за операциите и разширението на пристанището в Бургас, за да отговори то на нуждите на проекта.

Новата база е важна връзка при реализацията на един от най-големите логистични проекти в света. За изграждането й концесионерът на бургаското пристанище направи мултимилионна инвестиция и извърши морски строителни дейности, които са прецедент в съвременната пристанищна история на България. Това е най-голямата частна инвестиция в пристанищна инфраструктура в страната.


Георги Домусчиев – председател на Съвета на директорите на „БМФ Порт Бургас” ЕАД и изпълнителният директор Борис Балев посрещнаха официалните гости


Иван Марков


Ангел Забуртов (в средата)

Южна претоварна база бе официално открита днес,  23 август 2018 г. На церемонията присъстваха Иван Марков – главен секретар на министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Севдалина Турманова – зам.областен управител на област Бургас, Красимир Стойчев – зам.кмет по икономика, бюджет и финанси на Община Бургас, Ангел Забуртов – генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура”, Диян Димов – изпълнителен директор на  „Пристанище Бургас“ ЕАД и Иван Капитанов – член на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас“ ЕАД, Живко Петков – изпълнителен директор на ИА „Морска администрация” и Петър Киров от същата администрация, Георги Христов от ДАНС, комисар Васил Василев  - директор на Областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Бургас, партньори на „БМФ Порт Бургас” в изпълнение на проекта, както и представители на банките, които са го подкрепили.

Специално за откриването в Бургас със своите екипи пристигнаха старши мениджърът по проекти и логистика в „Шеврон” – Анди Лусена  и  президентът на "SARENS" N.V. Лудо Саренс.


Анди Лусена


Лудо Саренс


Дейността на новото съоръжение стартира впечатляващо – с танцови и музикални изпълнения на Фолклорен ансамбъл „Странджа” и забележителния оркестър от 50 гайди на смолянската фолклорна група „Каба Кабадайлии”.

Официалните гости бяха посрещнати от домакините Георги Домусчиев – председател на Съвета на директорите на „БМФ Порт Бургас” ЕАД и изпълнителния директор на дружеството Борис Балев. Той представи новата логистична база и благодари на институциите, многобройните партньори и служители за усилията им да се справят с проекта само за 1 година и 3 месеца без да допуснат нито една трудова злополука или нарушение на трудовото законодателство в страната.
За да отговори проектът на изискванията, „БМФ Порт Бургас” предприе мащабни строителни дейности. Извършен е драгаж на 350 000 куб.м,  изградени са кейова стена от 120 метра (4 броя кесони) и кей (jetty) с дължина  от 120 метра, монтирани са 9 долфина с дължина на пирса 220 метра и дълбочина на газене на корабното място от 12,20 метра и бетонирани складови площи от 10 хектара.


Георги Домусчиев (в дясно)


Борис Балев


Севдалина Турманова, комисар Васил Василев и Диян Димов


Красимир Стойчев (в ляво) и Калоян Калоянов - оперативен директор на "БМФ Порт Бургас"


„В изграждането на базата под общото ръководството и мениджмънт на „БМФ Порт Бургас“ участваха над 100 фирми-подизпълнители, по-голямата част  от Бургас, но и утвърдени чуждестранни компании от Турция, Холандия и други страни”, уточни Борис Балев.

„Само за първите 7 месеца от годината това е третото откриване на крупна инвестиция в „БМФ Порт Бургас”, което е знак за високия професионализъм и социалната отговорност на компанията. Тя има изключителен принос за икономическия облик на града и областта”, каза зам.-областният управител Севдалина Турманова. 

Предполага се, че петролните полета в  Западен Казахстан, Тенгиз и Королев  имат резерв от 26 милиарда барела суров петрол, а в областта Тенгиз, която обхваща 2 500 кв. км, се намира един от най-дълбоките наземни резервоари в света, разположен на между 4000 и 6000 метра дълбочина. TСО има амбицията да направи скок в увеличението на производството на суров петрол чрез проекта си за бъдещ растеж. Поради големината и сложността на полето проектът включва изработване на модули от различни производители в света, които ще бъдат транспортирани до крайната им дестинация в Тенгиз чрез претоварни бази в Балтийския и Черноморския регион и после по вътрешно водните пътища на Русия – общо около 340 000 т модули и друго оборудване.

„Това е огромно логистично начинание, чийто успех зависи и от „БМФ Порт Бургас”, заяви старши мениджърът на „Шеврон”.  Предвидено е тук да бъде обслужвано движението на товарите за период от три сезона на морско изкачване, започващ през 2018 г. и продължаващ до края на 2020 г. За този срок през пристанището в Бургас ще преминат над 20 тежкотоварни кораба, всеки от които с между 2 и 6 модулни системи. Ще бъдат извършени над 60 индивидуални товаро-разтоварни дейности.

„БМФ Порт Бургас” е избран сред много други черноморски пристанища заради своите ключови характеристики, инфраструктура и съвременно оборудване, подчерта  президентът на "SARENS" N.V Лудо Саренс. Договорът е сключен през 2016 г., а първите товари вече са преминали през новата логистична база.  Досега са превозени общо 4 модулни товара. Първият кораб е акостирал тук на 20 юли и вече е отнесъл товара си в Казахстан.