България ще разчита на подкрепа на правителството на Южна Корея да насърчи инвестициите на местни фирми у нас. Това заяви премиера Бойко Борисов след среща с колегата си И Нак-йон в Правителствения комплекс в Сеул.„В сферата на производството на батерии за електромобили считам, че сме много близко.

Но, това касае и частни компании, затова се надявам на цялата политическа подкрепа на корейското правителство както в автомобилната промишленост, така и за военно промишлените комплекси, но те са по-далеч от реализацията.

Емил Караниколов обяви от Сеул за огромни инвестиции

Преговорите ни с „Фолксваген“ и конкуренцията ни с Турция много внимателно са видени тук в Корея.

Но, така или иначе се надявам в тези сфери след срещите днес и утре с президента, частния бизнес в Корея да бъде толериран да дойде да инвестира в България", подчерта Бойко Борисов.


 

По думите му перспективни за сътрудничество са високите технологии, машиностроенето, транспорта, образованието.

В сферата на информационните и комуникационни технологии компании от двете страни също биха могли да си сътрудничат, включително в научно-изследователската и развойна дейност.

Борисов с гореща новина за преговорите с „Фолксваген“ и „Хюндай“ ВИДЕО

Премиерът Борисов изрази надежда корейски фирми да последват опита на други водещи в това отношение държави и да открият в България свои развойни центрове. 

От своя страна корейският премиер отбеляза, че търговията и инвестициите между България и Корея бележат непрестанен ръст.

„Приветствам плана да се предостави възможност на корейски фирми за производство на батерии за електромобили.

Оценихме проектите за производство на слънчева енергия и това, че се е превърнало във важна основа за икономическото сътрудничество между двете страни.

Борисов трогна всички с постъпката си в Южна Корея ВИДЕО

Помолих Борисов корейските фирми да участват и в изграждането на завод за производство с RDK-отпадъци“, посочи Нак-йон.

Южнокорейският премиер благодари на Борисов за подкрепата на страната ни в опитите на Сеул за постигане на мир на Корейския полуостров. Той пък му върна жеста, като прие поздравления за избора на Кристалина Георгиева за шеф на Световната банка.

Двамата премиери продължиха да демонстрират топли чувства и по време на официалния обяд, даван в чест на посещението на Бойко Борисов в Сеул.

Майката на Бойко Борисов била учителка на изселени от войната корейчета

Тогава много деца остават сираци. 500 от тях са приети на обучение в България, обясни министър-председателя И Нак-йон. Самият той също има силен сантимент към нашата държава.

България е много специална за мен, защото това беше първата държава, която посетих като министър – председател. В този ред на мисли, България е първата ми любов.

„В България казваме, че първата любов, ръжда не хваща“, отговори му Борисов. И вдигайки тост пожела двете държави да развиват отношенията си още по-задълбочено.

По време на официалното посещение в Република Корея бяха подписани двустранни документи за сътрудничество – в областта на енергетиката и на външните работи.

Първото предвижда подпомагане сътрудничеството между двете държави в областта на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност.

Меморандумът ще насърчи участието на компании от двете държави в търгове в областта на енергетиката, както и ще подкрепи развитието на отношенията между България и Корея в сферата на използването на ядрената енергия за мирни цели.

Меморандумът за разбирателство предвижда още обмен на експерти и сътрудничество между енергийни компании и научни институти на двете страни в областта на новите енергийни технологии.

Енергийни компании и научни институти от България и Република Корея ще си сътрудничат в сферата на новите технологии с цел повишаване на енергийната ефективност и опазване на околната среда.