Предстоящото завършване на АМ „Струма” отприщи инвестиционните намерения около бъдещото трасе и в момента има заявки за поне 10 сериозни бизнес инвестиции в района. Значителна част от тях са за бензиностанции с предпочетено местоположение в Петричко.
Преди няколко дни броят им се увеличи с още една в района на петричкото с. Чучулигово. В местността Трънката, където ще се появи новата бензиностанция, ще бъде вдигната ажурна ограда, зад която, по изискване на РИОСВ – Благоевград, освен строежите ще трябва да има и зеленина с характерната за района растителност, без инвазивни чужди видове растения за България. Засега под бъдещия строеж все още има само 2 ливади, чието преотреждане тепърва предстои. Няма съмнение обаче, че процедурата ще бъде задвижена светкавично, защото инвеститорът си е избрал стратегически по институциите да го представлява инж. Татяна Пиналова от отдел „Кадастър, регулация и земеразделяне” в община Петрич. Още повече че в общината работата вече е свършена – миналата година кметът Димитър Бръчков одобри общ ПУП за двата терена, има издадено и строително разрешение, пише "Струма". 

А самият инвеститор е любопитната фирма „Фестър” ООД, съдружници в която са Милен Алексов Новаков и Кръстин Георгиев Керемедчиев. Вторият е брат на Милен Керемедчиев – генерален консул в Дубай при управлението на НДСВ, започнал политическата си кариера през 2001 г. като главен секретар и зам. министър на икономиката, а през 2007 г. назначен за заместник-министър на външните работи в кабинета „Станишев“. До момента по-малкият брат Кръстин Керемедчиев бе известен главно с ресторантьорския си бизнес – по време на управлението на царската партия той бе съсобственик на популярния клуб „Jazzi” на столичната улица „Сан Стефано“, а през 2010 г. очаквано спечели търга с тайно наддаване за ведомствения клуб „Финансист“ на Министерството на финансите, макар че след това неочаквано се отказа и ресторантът бе нает от класираната на второ място фирма.

Машините на бившия ресторантьор в Чучулигово ще забръмчат успоредно с тези, които ще пусне в съседство за строежа на своята бензиностанция пловдивският предприемач Христо Петров Чиплаков. Той пък идва от голямото строителство – името му бе забъркано в скандалите около застрояването на защитената зона Алепу край Черноморието. Чиплаков се е насочил към местността Градините в землището на Чучулигово, където смята да строи заедно с бензиностанция, газстанция, търговски обект и ТИР паркинг.

В различни етапи на завършване около АМ „Струма” са още бензиностанцията на 300 м от пътен възел „Бинека“ на дупнишкия бизнесмен Николай Ганчев, който е роднина по кумска линия със собственика на „Лукойл“ Валентин Златев, бензиностанцията на хазартната компания „Ново инвестмънт България“ ЕООД с управител македонеца Милош Пеич, която от края на миналата година се гласи да продава бензин в с. Кулата, и др. Освен заради очаквания огромен наплив от коли след пускане на автомагистралата край река Струма, бизнесът се насочва към строежа на бензиностанции и заради сравнително малката инвестиция, която е необходима, ако не се броят допълнения като търговски обекти, паркинги и мотели.

Най-общо малка бензиностанция, състояща се от наземен резервоар за бензин и дизел и колонка с два пистолета излиза около 32 000 лв. без ДДС. Като се прибавят още 18 000 лв. за проектиране и съгласуване с всички необходими държавни органи, сумата става 50 000 лв., колкото струва двустаен панелен апартамент в краен квартал на Благоевград. За средно голяма бензиностанция се счита тази с 3 вида горива – бензин/дизел/пропан-бутан, и две двустранни колонки за едновременно зареждане на 4 автомобила. Цената за нея е приблизително 120 000 лв. За оборудването на голяма бензиностанция пък са нужни около 160 000 лв., но пък строителните дейности за нея са над 800 000 лв., така че този тип бензиностанции са във възможностите само на милионерите.