Нова летищна кула ще бъде изградена по проект на фирма на брата на главния столичен архитект. Сградата ще е близо до новия терминал на летище София, съобщи Емануил Радев, генералният директор на Държавно предприятие "Ръководство въздушно движение" (ДП РВД). Съоръжението, от което ще се контролира въздушното движение над страната, трябва да бъде изградено и да започне да функционира до 2011 г. Цената на кулата ще бъде между 4 и 6 млн. лева, според предварителни разчети, обясни Радев.
Проектът за новата кула е спечелен в анонимен конкурс от "Архитектоника Студио", в чиято управа влиза Калин Диков, брат на главния архитект на София Петър Диков. Първата награда е в размер на 20 хил. лв. ДП РВД ще сключи и договор на стойност 177 хил. лв. със студиото за изработката на идеен и инвестиционен проект.

Михаил Михов, зам.-генерален директор на предприятието обясни, че конкурс за избор на проектант и строител на кулата може да започне през ноември, а през януари 2009 г. ще може да бъде сключен и договор с победителя.

В края на 2007 г. "Архитектоника студио" спечели противоречив конкурс за обновяването на Централна гара – София. Проектът на фирмата събра най-много точки и в същото време трябваше да бъде дисквалифициран, защото е нарушил условието за анонимност. Студиото обаче не беше отстранено, а проектът все пак взе първото място. Реконструкцията на Централна гара е оценена на 35 млн. лева, а застрояването на пространството около нея – на още 40-50 млн. евро.

Наскоро пловдивското студио "Арконт – А" спечели конкурса за проект за реконструкцията на Централна гара Пловдив. Според в. "Сега", в пловдивската фирма работи съпругата на Петър Диков – Даниела Дикова. Осъществяването на проекта на "Арконт" ще струва 150 млн. евро. /Медиапул.бг