Британски съд е отменил запора на активите на "Газпром" на територията на Англия и Уелс, предават РБК и БГНЕС, позовавйки се на съобщение на руския газов концерн. 

„Газпром“ пък от своя страна е поел ангажимент да не продава своите акции в Nord Stream AG и да не изнася активи от територията на Великобритания. 

Активи на компанията бяха запорирани като част от спора с украинската „Нафтогаз“ за договора за транзит на газ през територията на Украйна. През февруари Стокхолмският арбитражен съд осъди руската компания да плати 4,63 млрд. долара на „Нафотгаз“. След приспадане на някои вземания сумата беше изчислена на 2,6 млрд. долара. 

„Газпром“ оспори решението на арбитража и през юни апелационен съд в Свеа, Швеция, постанови преустановяване изпълнението на Стокхолмския арбитраж. 

Няколко дни по-късно обаче Висшият съд на Англия и Уелс излезе с решение за налагане на запор на активите на компанията на територията на страната. Окончателното решение по делото се очаква да излезе през февруари 2019 година.