Главният европейски преговарящ за Брекзит Мишел Барние е смъмрил британския министър за Брекзит Доминик Рааб след като е установил, че британското правителство е отправило писмено запитване до останалите 27-страни членки на ЕС за странични преговори по транспортни въпроси в случай, че не бъде постигната сделка по Брекзит. Това съобщи в екслузивен материал електронното издание на „Гардиън“, цитиран от БНР.

В изпратените писма британското правителство моли страните-членки да се подготвят за допълнителни споразумения по въпроси като авиацията и тежкотоварния транспорт, така че да не се прекъсва важния търговски поток в случай, че Великобритания и ЕС не успеят да се споразумеят по условията за напускане на блока до 29 март догодина.

Министърът на транспорта Крис Грейлинг е наредил писмата да бъдат изпратени, въпреки че преди по-малко от две седмици европейският комисар, отговарящ за транспорта, Виолета Булц го е  предупредила, че без сделка тази есен няма да бъдат сключвани други споразумения за защита на британската икономика.

Барние е казал на Рааб по този повод, че „ако няма сделка, значи няма доверие“. Премиерът Тереза Мей информира министрите днес, че ще пътува до Залцбург за неформалната среща на ЕС на 20 септември, където се очаква да лансира пред европейските лидери нейния план за Брекзит, който обаче не се радва на особено одобрение сред членовете на собствената й Консервативна партия.