Брокери обясниха някои строго специфични моменти на българския пазар за имоти.

"Перманентно повече от десетилетие жилищните имоти в големите градове в България поскъпват. Същевременно наблюдаваме и драстичен ръст в ипотечния пазар, който възлиза на 20 млрд. лева в момента, а само за изминалата година е поскъпнал с 20%.

Тези фактори дават индикация за достигане на връхна точка на пазара и за смяна на настроенията. Първият сигнал в тази посока е свързан с намаляването на броя сделки, а причината за това е отдръпването на част от купувачите на пазара", това заяви Климент Робев, който е координатор "Финансова грамотност" в, ЕЛАНА Трейдинг.

"Причинно-следствената връзка между намаляване на броя сделки и падане на цените – каквото се случва в Западна Европа, е правдоподобно да очакваме в краткосрочен аспект и в България. В дългосрочен аспект обаче трябва да се вземат предвид няколко фактора, като първият е 78 млрд. лева депозити на домакинства в търговските банки. Това са средства, които в един момент ще се насочат отново към пазара на недвижими имоти", поясни той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

"Друг важен момент с песимистичен оттенък е феноменът "тъмни прозорци", защото една трета от жилищните имоти в България се необитаеми. Това се случва, защото данъците да притежаваш имот са достатъчно ниски, докато в Западна Европа не е така. Когато променят нормативните разпоредби в тази посока, вероятно ще имаме много голямо предлагане на пазара от подобен тип имоти", смята Робев.

"В контекста на високата строителна активност и на демографския срив, се очертава една любопитна ситуация на пазара, за която хората трябва да внимават", поясни брокерът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук