Скокът от 13% в цената на акциите на Amazon след обявяването на добрите тримесечни финансови резултати на компанията доведоха до логично увеличение на богатството на нейния най-голям акционер и основател Джеф Безос. Само за ден предприемачът увеличи състоянието си с около 10 млрд. долара и така за втори път се настани на трона „най-богат човек в света“.
 

За първи път това се случи през юли, когато Безос задържа преднината си пред Бил Гейтс само няколко часа. Ако тогава разликата помежду им беше минимална, то сега е по-осезаема и според последните данни на Forbes от петък тя е в размер на 4.1 млрд. долара в полза на първия. 
 
Като най-богат човек в света, логично, Джеф Безос е и най-състоятелният в Северна Америка. 
 
Любопитно е обаче кои са най-богатите хора по континенти.

Графиката на HowMuch.net показва именно това. 
 


Ето пълната разбивка:
 

 
От таблицата става ясно, че за Южна Америка това е бразилецът Хорхе Пауло Леман, за Европа – Амансио Ортега, испанец (собственик на индустриалната група Inditex, известна с веригата магазини Zara), за Африка – Алико Данготе, нигериец (собственик на Dangote Group), за Азия – Мукеш Амбани, индиец (собственик на най-голямата компания в частния сектор в Индия Reliance Industries), за Австралия – Джина Райнхарт, австралийка (собственичка на минна империя).