Пътят пред проекта за АЕЦ "Белене" е да бъде приватизиран. Държавата не трябва да дава гаранции, ако този проект е толкова смислен. Това каза в сутрешния блок на БНТ бившият енергиен министър Делян Добрев.
"Не е сериозно да се твърди, че ако държавата няма участие в АЕЦ "Белене", няма да знае какво се случва вътре. Държавата трябва да продаде своите активи от този проект. Ще получим 2,5 млрд. лева, с които могат да бъдат решени много проблеми в енергетиката. С реформи успяхме да балансираме енергетиката и да стабилизираме НЕК. Цените на тока се определят от енергийния регулатор. КЕВР е независим орган и гледа много добре своята работа", каза още Добрев.

"Единствено КЗК може да каже дали има картел при цената на горивата. КЗК също е с нов формат и смятам, че си върши добре работата. Трябва им още малко време. Дали цените са високи и не са определени от пазара, ще каже комисията. Ние можем само да стимулираме конкуренцията. Народните представители могат да премахнат пречките пред конкуренцията. Така е по цял свят", разкри депутатът.

Изводът от Хитрино е, че държавата реагира адекватно на най-високо равнище - премиер, министри, шефове на служби. Трагедии се случват по цял свят. Въпросът е, когато се случи такава трагедия, държавта да реагира адекватно, както в този случай. Досега прокуратурата не заявила, че жп инфраструктурата е виновна за инцидента. Сега всички се фокусират и искат пари, за да се изнесат линиите извън населените места. Не съм специалист в тази сфера, но през последните 6-7 години държавата направи доста в модернизирането на жп инфраструктурата. 

Модернизацията и заобикалянето на населени места ще струва милиарди. Въпросът е, ако държавата има тези пари, дали да ги даде за това или да ги инвестира някъде другаде, обяви Добрев.

"Аз съм на мнение, че нямаме нужда от предсрочни избори. В икономически растеж сме и правителството свърши много работа. Мен ме притесни гласуването на бюджета. Ако партиите прояват разум, има шанс да се състави правителство, категоричен беше бившият енергиен министър.