Теорията на БСП за 10 млрд. лв. празен чек е разбита на пух и прах с проста аритметика, заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов по време на дебата по актуализацията на бюджета.

"Днес в Бюджетна комисия по-рано обсъждахме параметрите на предложенията на Министерски съвет за изменение на държавния бюджет за 2020 г. и предвид световната криза, очертаваща се икономическа, и България в приходната част на бюджета е нормално тези предложения да бъдат разгледани от Народното събрание.

Тук за мен настъпва недоумението от широкото неразбиране как функционират държавните финанси и каква е функцията на бюджета и държавата през приходната и разходната си политика.

Нормално е при по-малко приходи в бюджета за тази година поради обективни причини, които всички ще станем свидетели, ако не сега, то в скоро време, да говорим за бюджетен дефицит", обясни още Иванов.

"Колеги отляво, аз донякъде си обяснявам защо вашите управления винаги се характеризират с не така успешно финансово развитие на държавата и на българските граждани, да не кажа и по-тежка дума. Вие имате генерални неразбирания, които будят за мен учудване при положения, че се изказвате и сте специалисти в бюджетната сфера и по отношение на финансите, каква е функцията на бюджета", каза още той. 

"Първо, уважаеми колеги, проста аритметика показва, че тук не може да става дума за 10 млрд. празен чек. Вие няколко пъти го споменахте, даже и не можахте да направите простата сметка и се наложи други колеги от парламентарни групи да го правят. 10 млрд. при поемане на нов ангажимент за държавен дълг, когато 2, 2 млрд. имаме заложени в бюджета, който гласувахме края на миналатагодина, значи не са 10 млрд. нов дълг, а 7, 8", обясни още Иванов.

Според него другото неразбиране на БСП за държавния бюджет е, че държавата и бюджетът не може да бъде надвишаван и разходван от Министерски съвет с нито един лев отгоре на гласуването от народните представители.