Основна функция на КЕВР е да бъдат проверени всички заявени цени и да се пристъпи към обществено обсъждане. Трябва да оставим КЕВР да си свърши работата.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" и председател на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски по повод информацията, че някои топлофикационни дружества са поискали увеличение от 300%.

Ситуацията с цените и доставките на природен газ е доста динамична. Заявленията на топлофикациите отчитат един период с високи цени на природен газ и електрическа енергия и това неминуемо ще мине проверката на КЕВР, за да се види как са се отразили и компенсациите, които бяха дадени от държавата, заяви Рибарски.

По думите му към момента механизмът с компенсациите получава високо одобрение. Те биват изчислявани месец за месец. Водим разговор с работодателите как те да бъдат пресметнати за един по-дълъг период, отбеляза председателят на енергийната комисия.

Въпреки че посочи, че заявките за над 300% увеличение звучат стряскащо, Радослав Рибарски уточни, че към момента управляващите не обмислят мораториум върху цените на парното и топлата вода. За мен мораториум не е вариант, трябва да си влезем в пазарния механизъм, каза още депутатът от "Продължаваме промяната".