Наслушах се на различни интерпретации. Фактите са горе долу такива, но тълкованията са грешни. Поехме банката в тежко състояние. Това заяви изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Цанко Арабаджиев в ефира на Нова телевизия.

Той обясни, че заради лоши кредити, банката ще загуби 300 млн. лева.

Изпълнителният директор на ББР обясни, че е имало сключени договори за привличане на ресурс от китайски банки, които са били неизгодни. „Години наред е имало щета от това партньорство“, заяви той.

„Ние се свързахме с най-големите банки и установихме, че ако емитираме облигации, банката би спестила около 60-70 млн. лева“, обясни Арабаджиев.

Той съобщи, че ББР има одобрено финансиране от едни от най-големите финансови институции за 700 млн. лева на цена в пъти по-ниска от тази, на която се финансира държавата.

„Тези пари ще ги дадем на бизнеса“, каза Арабаджиев.

"300 милиона лева, отпуснати като кредити от Българската банка за развитие, няма да бъдат върнати", каза той и обясни, че кредитите няма да бъдат изплатени, защото фирмите са кухи и няма как да обезпечат плащанията.

Според Арабаджиев държавната банка няма какво да направи.

„Сигналите са подадени към прокуратурата и към ДАНС, няма какво друго да направим”, каза той и допълни, че не знае нищо за хода на разследванията по тези сигнали.

„Консултанти няма”, заяви шефът на ББР и обясни, че въпросният 1 милион, който ГЕРБ наричат „щета”, е за плащане към адвокатски кантори в Лондон. Това се налага, защото при такива крупни международни сделки се прилага английския закон.

„За съжаление, това струва толкова”, каза Арабаджиев.

Той каза също, че войната в Украйна е заварила процедурата по емитиране на облигации само седмици преди довършването ѝ. Войната обаче я е спряло.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук