Предни дни ЕК разреши на ЕС да изгаря повече въглища през следващите 10 години. Решението е една от стъпките в желанието да се прекрати използването на руски газ и петрол дългосрочно.

„Решението ще даде глътка въздух финансово на българските централи на въглища в процеса на трансформация на производството като им позволи да забавят темпото с новите проекти.

Вероятно така ще успеем да отделим средства за ремонти по топлопреносната мрежа, които са изключително скъпи, но и изключително важни, за да гарантираме сигурно и качествено топлодаване на абонатите през отоплителния сезон.“ каза изпълнителният директор на Топлофикация Перник инж. Чавдар Стойнев.

Директорът каза, че решението на ЕК по никакъв начин не влияе на реализацията на проекта им за производство на енергия от природен газ, но все пак целият бранш изпитва притеснение поради несигурността около бъдещите доставки.

„За мен няма значение дали ще получаваме природен газ от Русия или от Австралия. Важното е доставките да идват по план и да са на приемлива цена.

Надявам се до няколко месеца, когато заработят нашите когенератори, да са договорени достатъчно надеждни източници на природен газ и предприятията, които сме инвестирали милиони в съоръжения на природен газ, да не бъдем ощетени.“

Инж.Стойнев посочи, че огромната инфлация без промяна на цените, по които продават топлинна енергия и битова гореща вода води до натрупване на огромен по размери недовзет приход.

„Според нашите сметки до края на регулаторния период ще имаме нереализиран приход, който разбирайте като „пропуснати ползи“ само за 1 година в размер на 20 милиона лева!

Основната причина е покачването на цената на въглеродните емисии, но и на останалите консумативи, които са необходими за производството на енергия.

Утвърдените цени на топлинната енергия са калкулирани по цена на въглеродните емисии от 50 евро, а днес тя е шокиращите 90 евро за тон. Цена, която българските топлофикации плащаме от джоба си!

И не, не искаме българите да плащат непосилни сметки за услуги, които трябва да са социално достъпни!

Всички в бранша сме на мнение, че единственият път към справяне с енергийната криза е осигуряване на достатъчни компенсации за дружествата от страна на държавата.“ каза изпълнителният директор на Топлофикация Перник инж. Чавдар Стойнев.

 

Според експерта най-адекватната мярка на държавата би била подпомагане на производствата на ниво суровини и основни за икономиката стоки и услуги, защото ако това не се направи, ще се стигне до лавинообразно и неконтролируемо поскъпване на всички стоки.

 

Според експерта са необходими изключително големи инвестиции в екология, модернизация на съоръженията, рехабилитация на топлопреносната мрежа и добросъвестно прилагане на стандартите, заложени в Зелената сделка.

 

„В медиите се създава негативен образ на всички топлофикации, все сме надписвали сметки. Освен това активно се разпространява лъжата за мултимилионни печалби, за които можем само да си мечтаем. Вече споменах, че имаме нереализиран приход от 20 милиона само за 1 година, ако тези суми не бъдат компенсирани, това ще бъде огромна загуба. Мога да опровергая фалшивите новини за нереални печалби и бих се аргументирал с числа и отчети, с проверените и публикувани от КЕВР документи. Истината е, че масово дружествата в сектора реализират мултимилионни загуби, а не мултимилионни печалби.“ каза инж. Чавдар Стойнев.

 

Енергийният експерт даде за пример и увеличената цена на желязото, от което са направени тръбите по топлопреносната мрежа и които се подменят.

 

„Железните тръби освен, че са произведени от поскъпналото желязо , но и с топлинна и електрическа енергия, химическа обработка, процеси с повишена себестойност, което води до огромно увеличение на цената на крайния продукт. Тези тръби се транспортират с кораби или камиони. Всеки собственик на автомобил може да направи сметка как цената на горивата влияе на бюджета му. По същия начин цените на горивата влияят не само на хранителните продукти, но и на строителните материали, които  ние използваме.“ каза инж. Чавдар Стойнев.