Заради поскъпването на емисиите, цената на топлинната енергия за мегаватчас по пазарни цени е приблизително два пъти по-висока от цената, на която дружеството продава услугата. Нашите изчисления показват, че към края на м. април недовзетият ни приход или казано накратко – загубите от липсата на увеличение, ще бъдат на стойност 14 млн. лв. Прогнозите ни сочат, че недовзетият приход ще се увеличи до края на м. юни с до 18 млн. лв., заявиха от "Топлофикация Перник".

Според изпълнителния директор на дружеството инж. Чавдар Стойнев геополитическата обстановка, военният конфликт в Украйна и пандемията са само част от факторите, които доведоха до несигурност на пазара. По думите му огромният недовзет приход се е получил заради разликата в цената, на която се продава топлинната енергия и драстично по-скъпите емисии и горива, които се купуват.

"Загубите се трупат заради растящата цена на емисиите и регулираните цени за парното. Особено въглищните централи се намираме в трудно положение именно заради въглеродните емисии, които трябва да плащаме.“ заявиха от дружеството. От оттам се опасяват, че след като започнат да произвеждат енергия и от газ, високата му цена също ще бъде проблем.

„Въпреки сложната ситуация, ние успяхме да осигурим отопление на достъпна цена за крайните потребители" подчертаха от дружеството. Оттам уточниха, че стриктно са изпълнявали социалната си функция. Те посочиха още, че определянето на цената на топлинната енергия от КЕВР винаги е в полза на потребителите.

Експертите от "Топлофикация Перник" прогнозират увеличение на цената на парното през следващия отоплителен период. Решението с колко ще се повиши цената на топлинната енергия ще вземе КЕВР. В началото на м. юли 2022 г. ще стане ясна окончателната цена.

Регулаторът се старае да създава нужното спокойствие в сектор „Енергетика“." поясниха от дружеството. От топлофикационното предприятие изразиха надежда, че цената на парното за следващия регулаторен период ще бъде социална за клиентите и ще помогне на дружествата да работят нормално.

От предприятието коментираха, че вече се входирали техните предложения за промяна в цената. „Изчисленията за новия регулаторен период са направени на база актуалните към момента цени на тон въглеродни емисии и горивата. В заявленията са обосновали и приложили калкулацията на цената на услугата на база необходимите инвестиции за по-екологично производство. " уточниха от дружеството.