Фермерите, които наемат пасища, могат да спечелят до 20 000 евро. Това сочи преглед на предвидените субсидии за тази дейност за 2023 година. Този приход е само от субсидии за земя и не включва плащанията за животните. Прогнозите са, че тази сума ще нараства в бъдеще.

За тези, които виждат това като изгоден бизнес, най-голямата компания за управление на земеделска собственост, Агрион, предлага под наем хиляди декара земя, идеални за отглеждане на животни. Тези терени варират от няколко декара до няколко хиляди декара и са подходящи за всички фермери, които се занимават с животновъдство.

Една примерна сметка показва, че фермер, който работи на 300 декара, може да очаква около 7 000 евро годишно само от базовите и преразпределителните плащания. Допълнително, чрез екосхемите, които включват грижа за околната среда и биологичното разнообразие, този приход може да се увеличи с още около 5 000 евро годишно. Ако сте млад фермер, тогава можете да очаквате допълнителни 3 000 евро годишно.

Така собственикът на земята може да извлече около 15 000 евро годишно само от наетата от него земя. Освен това, ако изберете да отглеждате определени видове животни, като например кози, ЕС ще ви плаща определена сума за всяка глава добитък. Например, 100 кози могат да ви донесат допълнителни 4 300 евро годишно.

Терените ще се отдават чрез пряко догововаряне и опция за изцяло дигитален път.

Компанията непрекъснато внедрява иновативни и справедливи методи за определяне на наемните ставки. Част от тях е и дигиталната услуга за наемане на земя – от  информацията за наемните площи, през предлагане на оферти, до сключване на договорите. На официалния уебсайт https://www.agrion.bg/campaign/rent всеки може да разгледа наличните предложения, подредени по области, населени места и землища и след това да изпрати оферта за наемането им.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук