По предложение на БСП Комисията по енергетика ще обсъди и гласува отмяната на решението на парламента от 29 март 2012 година за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене“. Това се посочва в дневния ред на заседанието на комисията. 

Като един от мотивите за взетото през 2012 година решение се изтъква невъзможността бюджетът или държавните електроцентрали да финансират или изплащат кредити за проект с недоказана икономическа ефективност. Освен отмяна на решението, опозицията предлага парламентът да възложи на енергийния министър да преговаря с потенциални инвеститори и да уведомява депутатите за резултатите от преговорите. А до 31 октомври да предложи възможности за структурирането на проекта, уточнява Фокус.

Задават се важни часове за министрите на Борисов 

В Комисията по енергетика ще бъде гласувано и проекторешение за възобновяване на търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“, по предложение на ГЕРБ. 

Според решението парламентът възлага на енергийния министър да търси възможности за реализация на проекта, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип, без държавна гаранция. Както БСП, така и ГЕРБ дават на министъра срок до 31 октомври да предложи възможности за структурирането на проекта. 

От ГЕРБ препоръчват решението за спирането на „Белене“ да бъде отменено.

Заседанието ще се проведе от 16.00 часа в зала „Изток“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!