„Протестът не е политически и нямаме политически искания, а икономически. Не искаме към настоящия момент оставката на правителството”.

Това заяви в ефира на Нова тв Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал в България по повод предстоящия протест на 18 май. По думите му бизнесът иска да е конкурентен на пазара.

„Заплатите са функция на ток, газ, възможности, конкурентоспособност на икономиката. Там бизнесът е този, който на база резултатите си, ще реши. Държавата има само един инструмент – минималната работна заплата”, обясни бившият социален министър Иван Нейков.

„Повече пари в икономиката – по-висока инфлация. Това е нормален икономически процес”, каза финансистът Аркади Шарков като подчерта, че ефективността му ще бъде изразходвана за 1-2 месеца.

Точно тази краткосрочна борба, която според него има дългосрочни негативни последствия, няма да има ефекта, към който правителството се стреми. По думите му след като ЕС спре вноса на руски петрол, рецесията у нас е на прага.

Съветът на експертите е да не се отпускаме с по-високи харчове през лятото, когато сметките ни са по-ниски, а да пестим личните си финанси.

Според Иван Нейков има риск, когато помагаш „на калпак”. Може някъде да се струпа помощ, без тя да е необходима, а на други места – да има истинска потребности, но да са свършили парите, обясни бившият социален министър.