На Украйна са й нужни $100 млрд. инвестиции в течение на 50 години, за да преодолее технологическото си изоставане от съседни страни, като Беларус или Словакия.

Това заяви министърът на икономическото развитие, търговията и селското стопанство на Украна Тимофей Милованов, предсавяйки в понеделник подготвената от правителството стратегия за обезпечаване на икономически ръст чрез увеличение на инвестициите, пише украинското издание „Економическая правда“, цитирано от "Фокус".

Той сравни степента на амортизация на дълготрайните активи в Украйна и в някои съседни страни. „Съседите: Словакия - 35%, Беларус - 38%, Молдова - 42%. Украйна - 62%. За да настигнем Беларус или Словакия, имаме нужда от инвестиции в размер на 100 милиарда долара за 50 години“, заяви министърът.

„Без значение как го смятате, или производителност, или инвестиции, или модернизация на дълготрайните активи - имаме нужда от огромни инвестиции“, подчертава Милованов.

„От 90-те години насам индустрията, която беше оставена на нас, по същество е изядена“, заяви министърът на икономиката на Украйна. „Агро и ИТ (секторите) започнаха да се възстановяват, но в повечето случаи нямаше инвестиции [в страната]. Защото парите бяха изтеглени от Украйна или от компаниите. Днес сме в състояние, което е следствие от това“, поясни той.

Описвайки състоянието на нещата в украинската икономика, Милованов заяви: „Процентът на високотехнологичните стоки и услуги в износа е 17%, останалото са суровините ... В преработващата промишленост високите технологии са 3%“.

„Нашата икономика днес е детехнологизирана. Трябва да я възстановим и да настигнем света“, каза украинският министър.